Varázskemence napja – „Jól csak a szívével lát az ember”

Varázskemence napja – „Jól csak a szívével lát az ember” Bár sok fogyatékkal élő ember dolgozik, alkot a hétköznapokban, alig tudunk róluk és ismerjük a tudásukat, képességeiket. Az ő értékeikre világít rá a Varázskemence napja rendezvény 2015. május 16-án a fővárosi Vakok Iskolájában.

Az intézmény ad otthont az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményének, amelyen fogyatékkal élő gyerekek sütnek többek között fehér kenyeret fatüzelésű kemencében, kínálnak szendviccsel felnőtteket és árulják saját kezűleg készített kézműves termékeiket. Látássérült gyerekek többek között általuk festett kerámiákat és mintás fonott szőnyegeket hoznak magukkal a különleges rendezvényre.

A Varázskemence napja nemcsak egy egyszerű jótékonysági rendezvény, ez a program egy lehetőség – vallják a szervezők. Egy lehetőség a fogyatékkal élő emberek számára arra, hogy megmutassák egészséges társaiknak, mire képesek, és szintén egy lehetőség az egészséges embereknek arra, hogy bepillantást nyerjenek fogyatékkal élő társaik rettenetesen nehéz és bonyolult, egyben csodálatra méltó világába.

A rendezvény keretében amellett, hogy a gyerekek fatüzelésű kemencében sütnek fehér kenyeret olimpiai, világ-, valamint Európa-bajnok mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítségével, és maguk vendégelik meg a látogatókat, becsempészik a napba a nemzetközi Restaurant Day szellemiségét.

A Restaurant Day eredetileg egy finn kezdeményezés, amelynek lényege, hogy egy napra bárki nyithat éttermet, bárhol, bárkinek: az otthonában, az udvaron, a garázsban vagy egy parkban, a családjának, barátainak, munkatársainak, vagy akár ismeretleneknek. Az éttermében pedig azt készít és kínál nekik – természetesen nem kereskedelmi céllal -, amit szeretne.

Ezt teszik majd a gyerekek is a Varázskemence napján: sütnek kenyeret, kalácsot, kenyérlángost, és bármi mást, amit a szakácsok és segítőik, a kis kukták még kitalálnak. Hívják és várják a vendégeket, akiknek azért sütnek és tüsténkednek, mert élvezik, megosztják a tapasztalataikat egymással és jól érzik magukat. A fő cél pedig a közösségépítés a fogyatékkal élő és az egészséges emberek között.
A gyerekek a Varázskemence napján az ételek nagykövetei, akik azt az üzenetet közvetítik a vendégek felé, hogy bárki tud kenyeret sütni, csak meg kell próbálnia. Ehhez a kis diákok összesen nyolc 2-3 fős csapata 150 kg lisztet, 27 kg húsárut és 40 kg tejterméket használ majd fel.

A helyben a KemenceMánia kemencéiben sütött pékáruk és a kenyérből készült szendvicsek mellett a gyerekek különféle például kerámiákat, szőnyegeket, szőttest, fonott kosarakat, gyertyákat hoznak magukkal, amelyeket előzetesen saját kezűleg készítettek. A termékekből a kirakodóvásár keretében vásárolhatnak is a látogatók, akiket a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei a tökéletes fehér kenyér titkába is beavatnak.

A Varázskemence napján akár kemence vásárlására is van lehetőség azoknak, akik esetleg éppen gondolkodnak rajta. Minden ezen a napon megrendelt vagy megvásárolt kemence nettó árának 10%-ával a vendégek a súlyos fokban látássérült, vak gyermekek segítésére létrejött "Szól a szív ... " Alapítványt támogatják.

További infó ITT és ITT.


Hozzászólások

Üzenet