16+1 tipp, hogyan hűtsd a lakásod környezettudatosan

Írta: zöld8 | 2012. július 03. kedd, 09:43

16+1 tipp, hogyan hűtsd le a lakásod környezettudatos módonA Bionómia blog összegyűjtötte a legjobb ötleteket a lakás természetes hűtésére, amelyek segítségével akár már öt perc múlva jobban érezheted magad! A megoldások többsége ráadásul teljesen ingyen kivitelezhető.

A Földre érkező napsugarak fele éri el a földfelszínt, és ennek a mennyiségnek mintegy a fele a látható fény tartományába tartozik, a másik fele ultraibolya, infravörös, vagy egyéb sugárzás. Az elektromos áram nélkül hűtendő lakás esetében az a célunk, hogy az energiát közvetítő sugarakat lehetőleg a házon kívül tartsuk, ne nyeljék el őket a falak, mert akkor felmelegszik a ház belseje. Amennyiben pedig már bejutottak, akkor csökkentsük a hőátadást.

1. Szereltess fel zsalugátert, vagy spalettát!
A létező legstílusosabb megoldás, ráadásul a déli oldalon 65 százalékkal mérsékeli a hősugárzást, nyugati oldalon pedig 77 százalékkal. A lakás hűtésére fordított áramszámlát 25-33 százalékkal csökkenti. Egy 100 x 150 centiméteres ablakra a zsalugáter párja kb. 50 ezer forint kerettel és vasalattal együtt. Ha a ház homlokzatára a területi építési szabályzat miatt nem szabad ilyet feltenni, akkor szereltesd föl belülre: ez már a 19. században épült budapesti lakásokban is tökéletesen bevált. Nem komoly veszélye, hogy eléggé beárnyékolja a szobát, ami hosszas délutáni heverészésre csábít.

2. Tekerd fel a szőnyegeket, és gyakran moss fel!
A lakás teljes alapterületén hűtöd a felületet, ráadásul mezítláb is kellemesebb lesz a járás rajta, mert növeled a hőátadást. A felmosást egy-két óránként lehet ismételni sima vízzel (hagyd a vegyszereket).

3. Függöny helyett csíptess fel lepedőket!
Fehér színük visszaveri a nap hősugarait, a fényt viszont beengedi. A lepedőre lehet vizet spriccelni: a nagy felület száradása hőt von el a környezettől, azaz a szobától. Ha aggódsz a parketta vagy padlószőnyeg miatt, egy 110 literes kukazsák mindkét hosszanti oldalát vágd föl pengével, és az így kapott kb. két méter hosszú, fél méter széles műanyag „szőnyeget” terítsd a lepedő alá, hogy arra csöpögjön a víz (már ha nem párolog el útközben).
Ha ügyes vagy, azt is megteheted, hogy kifelé teszed fel a lepedőt: egynegyedét hajtsd át az ablakszárny tetején, majd az ablakszárnyak becsukásával rögzíted. Előtte rendesen be lehet vizezni, hogy még jobban hűtsön. Ez annyiból jobb megoldás, hogy már az ablakfelület előtt kifejti hatását.

4. Szereltess fel redőnyt!
Hasonló a hatása, mint a zsalugáternek és a fehér lepedőnek, csak télen is kihasználhatod, amikor nem engedi ki a meleget.

5. Teríts ki nedves frottírtörülközőt!
Az ablakpárkányra vagy az ablak alatti radiátorra terített, jól kicsavart frottírtörülköző bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet. Ugyanazt a hatást éred el vele, mint a lepedővel, mínusz a hővisszaverő hatás. Munkahelyen is alkalmazható!

6. Locsold meg, és spricceld be vízzel a szobanövényeket!
Transzspirációnak hívják szakszóval azt a növényélettani jelenséget, amelyben a gyökerekkel felszívott vizet a növény a levelei felületén elpárologtatja. Ha finom spricceléssel benedvesíted a leveleket, növeled a párologtatás mértékét, ami hőt von el a környezettől.

7. Teregess bent!
Bármennyire kecsegtető, hogy a rekkenő hőségben az erkélyen vagy a teraszon félóra alatt ropogósra szárad az ágynemű, ha bent a szobában teregeted ki, száradás közben szintén hőt von el.

8. Rendelj hővisszaverő ablakfóliát!
Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás, négyzetméterenként kb. 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

9. Fess fel hőpajzsot!
Bevilágító tetőablakon vagy üvegtégla falon alkalmazható mikroszkopikus gömböcskéket tartalmazó festék, amely felkenve visszaveri a napsugarak hőjét.

10. Feszíts ki az ablak vagy teraszajtó fölé napvitorlát!
Ilyen 5-6 ezer forintért kapható a lakberendezési áruházakban. UV-szűrős, tehát duplapluszjó. Olyat keress, amin kis légterelő nyílások vannak, hogy ne szakítsa le az első vihar.

11. Fesd a tetőt fehérre!
New Yorkban ez pár éve már bevett gyakorlat. Főleg lapostetők esetén hihetetlenül hatásos megoldás. A szokásos kátrányos burkolat valósággal beszívja a hősugarakat, ám fehérre festve jó hővisszaverő felületté válik. Olyan, mintha hótakaró borítaná a tetőt, márpedig a friss hó a napsugarak 80 százalékát visszaveri.

12. Kelts légáramlást!
Az ablakok nem csak a fény beengedésére szolgáló lyukak a falban, hanem okosan keringethetik a levegőt a lakásban vagy házban. Az egymással szemben lévő ablakok szimpla huzatot csinálnak, amitől sokan betegek lesznek.
Minden lakás más alaprajzú, tehát nem lehet pontosan megmondani, hogy miképpen csináld. Trükközz, próbálkozz, hogy több helyiség összenyitásával milyen hatást érhetsz el.
Amerikában a fekete farkú prérikutya úgy építi ki föld alatti járatait, hogy az egyik kijárat magasabban legyen a többinél: a járatból kitúrt földet vulkáni kúp alakúra kaparja össze, amely felett alacsony légnyomás alakul ki: ez kiszívja a felmelegedett és elhasznált levegőt a lakásából.

13. Futtass repkényt a házfalra!
Tévedés, hogy a repkény tönkreteszi a vakolatot. Egyenletesen árnyékolja a falat, akár 50 százalékkal is csökkenti a napi hőingadozást.

14. Alakíts ki nyári konyhát!
Eleink nem véletlenül találták ki a nyári konyhát: az volt a céljuk, hogy a kánikulában ne melegítse még jobban a házat a tűzhely. Ha megengedheted magadnak, építtess nyári konyhát, vagy alakíts ki a pincében, esetleg az árnyékolt teraszon nyári főzőpultot, grillszigetet. Ez üzemelhet palackos gázzal, vagy vitesd ki a gázvezetéket (falon kívül futtatható, tehát nem akkora költség, mint mondjuk a vizet kivinni, de feltétlenül szakember tervezze és kivitelezze). Ha ez nem megoldható, akkor a konyhában főzz este nyolc után erős légáramoltatás és gyakori felmosás mellett, és alakítsd úgy a napodat, hogy előtte és utána is kipihenhesd a hőstresszt.

15. Éjszakára kapcsold ki az elektromos berendezéseket!
Még ha készenléti üzemmódban hagyod is őket, a tévé, a dekóder, vagy a dobozos számítógép elég sok hőt termel. Éjszakára ezért teljesen áramtalanítsd őket - hidd el, ez is sokat számít.

16. Ültess fát az ablak elé!
Árnyékol, hűsít, párologtat, csiripel. Csupa jót tesz veled.

+1 tipp: Szereltess fel mennyezeti ventilátort!
Mivel két irányba tud forogni, nyáron arra használhatod, hogy a padlóról a hűvösebb levegőt szívja föl a mennyezet felé, télen ellenkező irányba kapcsolva pedig a mennyezetnél megrekedő meleg levegőt tudod lenyomatni a padló felé. Egy mennyezeti ventilátor már 15 ezer forinttól elérhető.

forrás: Bionómia blog, kép: hapekla

Tetszett a cikk? Akkor ezek is érdekelhetnek:


Hozzászólások

Üzenet