Sötét energia - Az energianövények árnyékos oldala

Írta: zöld8 | 2012. július 15. vasárnap, 12:55

Sötét energia - Az energianövények árnyékos oldalaA néhány éve termesztett energianövények olyan fajok, amelyek gyorsabban nőnek és hamarabb arathatók, mint a hagyományos fajok. Azonban számos hátrányuk is ismert, például kizsákmányolják a földet és elszívják a tápanyagot.

Sokaknak a biomassza szóról azonnal valami szilárd anyag jut az eszükbe, pedig legalább ilyen fontos a folyékony, sőt a légnemű biomassza is – avat be az alapokba Wieser András, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara műszaki tanszékének munkatársa. A szilárd halmazállapotú biomassza alapanyaga gyakran úgynevezett energianövényekből áll, azaz energianádból, energiaerdőkből származó fából, vagy más, speciális, gyorsan növő növényből – írja a Zöld Energetika Magazin.

Az elsőre furcsán hangzó energiaerdők jelentősége abban áll, hogy fáik különleges fajok egyedei, akár három-négy év alatt vágásra, kitermelésre érettek lesznek, ellentétben a hagyományos erdőkével, ahol erre nem ritkán évtizedeket kell várni.

Korábban nagy reményeket fűztek a Kínából származó energianádhoz is, amely egyetlen év alatt képes akár három métert nőni. A tapasztalatok szerint azonban a kínai nád anyaga vékony, felépítése üreges, hajtásai zöldek, vagyis biztosan nem lehet belőle a jövő energianövénye - mutat rá a szakértő.

Ráadásul az ilyen növényeknek számos hátránya van: a gyors és intenzív növekedés kizsákmányolja a földet, elszívja tápanyagtartalmát, így utána hosszas regenerálódás, tápanyag-utánpótlás szükséges ahhoz, hogy a terület ismét termő legyen. A létező legrosszabb forgatókönyv szerint még az is megtörténhet, hogy az élelmiszernövények kárára termesztjük majd a jövőben az energianövényeket – az ugyanis kérdéses, hogy tudunk-e majd józan választ adni az élelmet vagy energiát kérdésre.

E probléma különösen jelentős mértékben érinti Magyarországot, hiszen hazánkban nincsenek az ilyen jellegű növénytermesztéshez szükséges végeláthatatlan földterületek. Úgy tűnik, hazánkban csupán néhány megújuló energiaforrásból választhatunk, mert a többiből nem rendelkezünk gazdaságosan hasznosítható mennyiséggel. Ellentétben például az Északi-tenger partvidékével vagy Portugália Atlanti-óceán felé eső területeivel, nálunk soha nem lephetik el a szélerőművek a vidéket, és bár magas a napsütéses órák száma, naperőművek létesítésére is akad alkalmasabb hely nálunk délebbre.

Folyóink pedig szintén alkalmatlanok, nincs elég nagy esésük az energiatermeléshez, a vízierőművek gazdaságos működtetéséhez – fejtegeti Wieser András, aki szerint a hulladékokból gyártott biogáz és a geotermikus energia sokkal nagyobb reményekre jogosíthat bennünket.

forrás: zoldenergetika.hu, kép: floreznursery.blogspot.hu


Hozzászólások

Üzenet