Katonadolog – Zöldíteni kezd az amerikai hadsereg

Írta: zöld8 | 2012. szeptember 15. szombat, 07:00

Katonadolog – Zöldíteni kezd az amerikai hadseregAz amerikai hadügyi vezetés 2020-ra ötven százalékra akarja növelni a megújuló energiák részesedését a hadsereg energiaellátásában. És mit olyan sokszor korábban, a fejlesztések eredménye idővel civil elhasználásra is elérhető lesz.

"Mielőtt azt hinnénk, hogy a világ egyik legerősebb hadserege emberbaráti okok miatt fordul a tiszta technológiák felé érdemes megnézni a nyers számokat. Merthogy a nagy felbuzdulás oka természetesen a növekvő költségek (1 gallon üzemanyag Afganisztánba szállítása a 2009-es jelentések szerint az amerikai adófizetők 400 dollárjába kerül), a megújuló energiaforrások felé – legalábbis papíron – forduló általános amerikai energiapolitikai változás, illetve egy korábbi kutatás, amely szerint minden 24 üzemanyag-konvojt érintő támadásra jut egy haláleset. Márpedig a folyékony fosszilis üzemanyagokra minden hadművelethez szükség van" – írja Ifj. Chikán Attila a blogján.

Bioüzemanyagra fel!

"Talán ez a legellentmondásosabb területe a megújuló energiaforrások hadseregbeli alkalmazásának. Az utóbbi időszakban számos hír röppent fel arról, hogy úgy a légierő, mint a hadsereg, a tengerészgyalogság és a haditengerészeti erők is hamarosan az üzemanyag-felhasználásuk javát bioüzemanyagból fedezik majd. Azután persze a költségeket megnézve rögtön jött a cáfolat is.

Egy biztos, az amerikai fegyveres erők naponta 340.000 hordó kőolajat használnak fel motorhajtóanyagként. Ennek csökkentése, legalább részbeni kiváltása alternatív megoldásokkal egyre égetőbb igényként jelentkezik.

A gyakorlati tapasztalatokat mindegyik haderőnem folyamatosan gyűjti. A légierő gépei például a kiszivárogtatott jelentések szerint már 50-50 százalékos arányban kevert üzemanyaggal is biztonságosan üzemeltethetők – legalábbis a tesztrepülések adatai alapján. A haditengerészet idén már jelentős, mintegy 12 millió dollár értékben rendelt 1,5 millió liter bioüzemanyagot a júliusi Great Green Fleet eseményhez, ahol ezzel üzemeltették a cirkálókat, rombolókat és a repülőgépeket is. A történet szépséghibája csak az, hogy az összeget meghallva a törvényhozás rögtön jelzett a flottának: jobb lenne hagyniuk a bioüzemanyagokat, amíg az áruk lejjebb nem megy. Hiába, háború zajlik, a büdzsé pedig szűkös, és egyre csak szűkösebb lesz.

Katonadolog – Zöldíteni kezd az amerikai hadsereg

Zöldáramot a barakkba!

Egy elnöki döntés értelmében az amerikai hadseregnek 2025-ig 3000 megawattnyi megújuló kapacitást kell üzembe helyeznie bázisai energiaellátására (ez körülbelül a hazai teljes szélerőművi kapacitások tízszerese). A zöldülésből a tengerészgyalogosok sem maradnak ki, létesítményeinél 2020-ra 1000 megawattnyi megújuló kapacitást kell kiépíteni. A program elindítását alapvetően nem az obamai zöld energiapolitika vezérelte, hanem a hadsereg ellátásbiztonságának javítására való törekvés. Egészen pontosan a szigetüzemi működés lehetőségének biztosítása, a létesítmények ugyanis többnyire az országos hálózathoz csatlakoznak, így egy esetleges üzemzavar komoly problémát is okozhat.

Katonadolog – Zöldíteni kezd az amerikai hadsereg

Áramtermelés a frontvonalban

Habár az összetett rendszerek – önvédelmi fegyverrendszer, radarok, stb. – működtetése még nem megoldott pusztán mobil, megújuló energiaforrásokra épülő technológiákkal, a személyi elektronikus eszközök esetében jelentős lehet a mobilizálható szolárpanelek alkalmazása. Afganisztánban már tesztelik a napenergiával működő computereket és kommunikációs berendezéseket, dobozba csukható, hordozható szolár-paneleket, energiatakarékos lámpákat, napenergiát generáló sátor-huzatokat. Az ugye nem kérdés, hogy ez mekkora stratégia előnyt biztosít például a saját erőktől elzárt különleges egységek számára.

Jelenleg két különálló projekt foglalkozik a fenti területekkel. Az egyik a RENEWS kódnevű fejlesztés, amely a napenergia és a szélenergia együttes alkalmazásával biztosítja az elektronikus eszközök működéséhez szükséges energiát. A rendszer három kézi számítógép folyamatos üzemeltetését teszi lehetővé. A jelenlegi legnagyobb probléma, hogy az energiaellátó rendszer majdnem 50 kilogrammot nyom a mérlegen, de idővel nyilván ez csökkenthető lesz majd. A másik projekt a REDUCE kódnevet kapta, és még igencsak korai fázisában jár a fejlesztése. Ez már egy nagyobb, teljes energiatermelő és elosztó rendszer, amelyet terepjárókra szerelve lehet majd bevetni a hadszíntereken.

Természetesen mindennek ára van – ez esetben a felszerelésnek például igencsak borsos. A RENEWS rendszer egyes elemei darabáron akár 40-60 ezer dollárba is belekerülnek. Ezt az összeget hallva még mindig a néhány ezer dollárért megvásárolható, hagyományos generátorok tűnnek nyerő megoldásnak, de figyelembe véve a horribilis üzemanyag-szállítási költségeket, már lehet, hogy nem is olyan drágák az új technikai eszközök.

Katonadolog – Zöldíteni kezd az amerikai hadsereg

És hogy ez miért fontos nekünk?

Attól eltekintve, hogy ezek az eszközök és megoldások idővel akár a magyar katonák standard felszerelései közé is tartozhatnak, sokkal fontosabb, hogy ezek a fejlesztések idővel a civil piacra is beszivárognak majd. Ne feledjük, az utóbbi évtizedekben már számos olyan technikai eszközzel és technológiával találkozunk otthonunkban, autónkban és akár az utcán is, amelyeknek kifejlesztésére a haditechnikai eszközök tökéletesítése vagy éppen az űrkutatási projektek során került sor.

Ráadásul egy korábbi cikkében a New York Times is rámutatott arra, hogy a fegyveres erők egymagukban akkora globális felvevő piacot jelentenek, hogy a „szektor” egymagában képes könnyen új piaci trendeket teremteni. Egész egyszerűen –még a hadi költségvetések megnyirbálását követően is – akkora a hadseregek vásárlóereje, hogy új termékeket, technológiákat és eljárásrendeket tud életre hívni a gazdaságból.

És ez a gazdasági potenciál remélhetőleg akár már pár éven belül is hatalmas lökést adhat a megújuló energiaforrások civil elterjedésének is. És akkor legalább valóban lenne „humanitárius” okozata is a hadseregek zöldülésének."

A teljes cikk a chikansplanet.blog.hu-n olvasható.
képek: sandiego.com


Hozzászólások

Üzenet