Környezetszennyezés: hasonló a maláriához a kártétel

Írta: zöld8 | 2012. december 16. vasárnap, 17:06

Környezetszennyezés: hasonló a maláriához a kártételA gyárakból, üzemekből és bányákból eredő szennyezések 125 millió ember egészségét kockáztatják világszerte. Egy friss felmérésből kiderül: a környezetszennyezés a fejlődő világban éppen olyan veszélyt jelent, mint a malária vagy a tuberkulózis.

A 2012 - A világ legsúlyosabb szennyezési problémái című jelentés szerzői úgy vélik, az övék az első jelentős kísérlet annak megbecslésére, hogy világszerte hány ember betegedett és halt meg amiatt, hogy munkahelyén, vagy lakóhelye közelében mérgező anyagok keletkeznek a gyárakban, üzemekben, vagy bányákban.

Stephan Robinson, a kutatók egyike emlékeztetett arra, hogy hatalmas erőfeszítéseket és rengeteg időt áldoznak a tuberkulózishoz és a maláriához hasonló betegségek okozta terhek enyhítésére. A szakember szerint megdöbbentő, hogy nemzetközi és helyi kormányzati akciók egész sora irányul ezekre a betegségekre, miközben nem kapnak figyelmet a mérgező helyek, amelyek pedig globálisan - ahogyan arra jelentésükben rámutattak - jelentősen hozzájárulnak a betegségek okozta terhekhez.

A kutatók több mint 2900 aktív vagy bezárt ipari helyszínt vizsgáltak meg 49 alacsony vagy közepes jövedelmű országban, majd megbecsülték a szennyezők - például az ólom, higany vagy króm - egészségügyi hatását a közelben élő vagy az adott helyen dolgozó emberekre.

Az értékelésnél azt vizsgálták meg, hogy az egyének hány évet veszítenek el az egészségesen eltölthető életéveikből betegség, rokkantság vagy korai halál miatt. Ez a szám az úgynevezett DALY (disability-adjusted life year).

Eredményeik szerint a szóban forgó 49 országban - amelyekben egyébként a világ népességének kétharmada él - összességében 17 millió egészséges életév veszett el az ipari szennyezés következtében. Összehasonlításként: a malária miatt 14 millió, a tuberkulózis miatt 25 millió, míg a HIV-fertőzés miatt 29 millió egészséges életév veszett el világszerte.

Egyszerűbb és könnyebb diagnosztizálni és számlálni a HIV-fertőzött embereket, mint megszámolni azokat a gyerekeket, akiknek agyi fejlődését fokozatosan leállította a különböző ipari forrásokból származó ólommal való krónikus együttélés - vélik jelentésükben a Svájci Zöld Kereszt és a New York-i székhelyű Blacksmith csoport szakemberei

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet