Háború, vagy virágzás? – Kilátásaink a CIA szerint

Írta: zöld8 | 2012. december 21. péntek, 12:40

Háború, vagy virágzás? – Kilátásaink a CIA szerintNemrég került nyilvánosságra egy tanulmány arról, hogy a CIA szerint mire számíthat az emberiség 15-20 év múlva, ha folytatódik a jelenlegi vonulat. Összeomlás és háborúskodás, vagy modern technológiákkal alátámasztott töretlen fejlődés vár ránk?

A dokumentum közzétételének időpontja nem véletlen: szándékosan az új elnöki ciklushoz igazították, hogy segítsen az Obama-kormánynak terveket készíteni. A tanulmány számos lehetőséget dolgoz fel, hogy bemutassa, mire számíthat az emberiség globálisan.

Összeomlás és harc

A tanulmány legpesszimistább verziója szerint, miközben a fejlett országok lakossága elöregedik, a szegényebb és fiatalabb régiókban, mint például Nigéria vagy Pakisztán, harcok törhetnek ki a víz és az élelem szűkössége miatt. A Föld lakosságának fele vízhiányos területen élhet majd. A konfliktusok okozta instabilitás hozzájárulhat a világ gazdaságának összeomlásához.

Háborúskodás a vízhiány miatt?
Háborúskodás a vízhiány miatt?

Technopolisz-világ

A legoptimistább forgatókönyv szerint a világ lakosságának kétharmada a középosztály tagja lesz, nagyvárosokban fog élni, és hozzáférése lesz a legfejlettebb technológiákhoz. Az emberek életét fejlett egészségügyi ellátás fogja óvni, a világ országai pedig együtt fognak működni, vezetőjük szoros kooperációban az USA és Kína lehet. Az Amerikai Egyesült Államok energetikailag független lesz, elsősorban palagáz-készletének köszönhetően.

A sötét jövő elkerüléséhez a szerzők szerint csökkenteni kell az olyan források pazarlását, mint például a víz, és növelni kell az élelmiszergyártás hatékonyságát. A technológia adta lehetőségeket az országoknak közösen kell felhasználniuk.

Váratlan fordulatok

A tanulmány felsorol néhány olyan, előre nem látható eseményt is, amely gyökeresen megváltoztathatja a történelem menetét. Ilyen lenne egy több millió áldozattal járó globális járvány kitörése, vagy a globális felmelegedés olyan mértékű felgyorsulása, amely ellehetetlenítené az élelmiszertermelést. Pozitív fordulat lehet egy demokratikus Kína vagy egy megreformált Irán létrejötte.

Globális járvány vár ránk?
Globális járvány vár ránk?

Döntő kérdések

A tanulmány felsorol néhány olyan faktort, amely meghatározó lehet a jövőre nézve:

  • Az idősödő társadalom ellenére sikerül-e a Nyugatnak fenntartania a gazdasági növekedést?

  • A jelenlegi kormányok és intézmények képesek lesznek-e elég gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz?

  • Konfliktusokhoz fognak-e vezetni a gyors változások és a hatalmi erőviszonyok átalakulása?

  • A technológia elég gyorsan fejlődik-e ahhoz, hogy időben megoldja a gyors városiasodás, a klímaváltozás és a természeti erőforrások szűkösségének problémáját?

  • Az USA meg tud-e változni az átalakuló nemzetközi viszonyoknak megfelelően?

„Mindez nem elkerülhetetlen. Megoldható, de ahhoz már most lépéseket kell tenni” - kommentálta a legsötétebb előrejelzéseket Mathew Burrows, az egyik szerző.

forrás: Kálmán Gábor/Metropol, kép: UNICEF, Starafrica, Contagion/aceshowbiz.com


Hozzászólások

Üzenet