Verespatak - Interjú Cornel Vîlcu civil aktivistával

Írta: zöld8 | 2013. augusztus 12. hétfő, 11:51

Verespatak - Interjú Cornel Vîlcu civil aktivistával„Aktivistáink tüntetést szerveztek az Allianz épülete elé, beengedték őket, majd tíz percig meséltek a temetőkből kiásott halottakról. Végül a biztosító elnöke a szónoki emelvényről kimondta: Soha nem fogunk semmilyen üzletet kötni az RMGC-vel!”

A Cotidianul.ro romániai hírportál „Verespatakon a halottakat koporsóval együtt, földkotróval szakítják ketté” címmel interjút készített Cornel Vîlcu egyetemi adjunktus, civil aktivistával a verespataki bányanyitásról és az ügyben tapasztalható civil ellenállásról. Az alábbiakban az interjú magyarra fordított, szerkesztett változatát közöljük.

Cornel Vîlcu: Most arra várunk, hogy megjelenjen a törvénytervezet a kormány honlapján. Valószínűleg kevéssel a parlamenti ülésszak kezdete előtt fogják megjeletetni. A legsúlyosabb, ami majd történik az lesz, hogy a kormány a parlament elé hozva a törvényt elhárítja a felelősséget. Ponta miniszterelnök jó tanítványa Adrian Năstase miniszterelnöknek, akinek, amikor évekkel ezelőtt egy nagyon furcsa szerződést kellett keresztülvinnie a parlamenten, inkább szétterítette a felelősséget, hogy ne csak néhány ember legyen érintett benne. Most, amikor az USL-nek (a romániai kormányzó koalíció – a szerk.) lehengerlő többsége van, már nincsenek akadályok, és – legyünk komolyak – az ellenzéki PDL sem fogja ellenezni, mert nagyon jól tudja, hogy Traian Băsescu e téren, akárcsak a palagáznál, bármiféle gond nélkül együttműködik.

Tehát a következő lesz a forgatókönyv: nem a kormány fog dönteni, hanem a parlament által elfogadott törvény mögé fog bújni. Információim szerint e törvényt a Ponta-kormány három minisztere kezdeményezi: a környezetvédelmi miniszter, Rovana Plumb, a művelődésügyi miniszter, Daniel Barbu és Dan Şova, a "nagy tervek minisztere".

Plumb asszony májusban azt nyilatkozta, hogy szó sincs e terv megvalósításáról, mert annak sem szilárd alapja nincs, sem pedig a hozzávaló szükséges papírok. A politikusok korábban általában igyekeztek legalább egy-két évig következetesek lenni önmagukkal, most viszont annak vagyunk a tanúi, hogy egyik napról a másikra „váltanak”.

Egy külön a verespataki kitermelésnek szentelt törvényről beszélünk?

Igen, egy kifejezetten Verespatakra írt, a nemzeti elsődlegességnek és különösen közérdekűnek nyilvánított tervről. Figyelem, egy olyan magáncég tervéről van szó, mely az ottani részvények háromnegyedével rendelkezik! A törvény egymás után hárítja el az összes akadályt, amelybe a Gold Corporation ütközött, és megsemmisíti azokat. Az új törvényben kimondják majd, hogy ezt meg ezt a környezetvédelmi, vagy műemlékvédelmi törvényt itt nem alkalmazzák.

Vagyis nincs többé bíróság: kiadunk egy törvényt, mert „nekünk úgy tetszik”, azért, hogy elkezdhessük végre a kitermelést?

Ez nagyon érdekes; ez a különleges törvény különféle más törvényi rendelkezést semmisít meg, és azt mondja: „A verespataki kitermelés esetében azokat nem alkalmazzák”. Ez a tervezet kivonja minden olyan rendelkezés hatálya alól, melyeket a Mentsétek meg Verespatakot kampányban érintettek eddig a bíróságokon sikeresen felhasználtak. 15 évig nem lehetett elindítani ezt a projektet, amely egészen egyszerűen megsértett egy rakás romániai törvényt és szabályzatot.

Visszatérve a kérdés lényegéhez… Van egy krumpliskertünk, nem akarjuk, vagy nem tudjuk betakarítani, és a szomszédot hívjuk segítségül. Normális esetben, miután levitte a tíz zsák termést a pincébe, adunk neki is két zsákkal. Egyet, mert hozta az „eszközöket”, a másodikat pedig az elvégzett munkáért.

Tudja, mi a helyzet Verespatakon? Van 100 zsáknyi krumplit és te odaadsz 96-ot! Igaz, az új törvény azt is kimondja, hogy növelni akarják a bányajáradékot – és aki most az interjút állva olvassa, üljön le, mert ez nagyon ütős –, méghozzá 4-ről 6 százalékra! A román állam 6 százalékot fog kapni! Ez a jelenlegi hatalom nagy győzelme. De fordítva is nézhetjük a dolgokat: már nem 96, hanem csak 94 százalékot engedünk át. És figyelem, csak az aranyról és az ezüstről beszélünk. Ha meghallgatjuk Sântimbreanu urat, aki sok évig főgeológus volt Verespatakon, akkor megtudjuk, hogy a lelőhelyen lévő többi ritkafém értéke sokkal nagyobb, mint az ezüst és az arany együtt. A kitermelésre készülő cég a többi fémről abszolút semmit sem mond, mint ahogy a kormány is mélyen hallgat.

És Önök most támadásba lendülnek…

Igen, egyelőre mi egy rendkívül békés háborúra bíztatunk. Egy elhalasztott háborúra, mert aljas módon, augusztusban dolgozták ki a törvényt, amikor az emberek nem figyelnek túlságosan a hírekre, és a parlamenti képviselők nyaralnak. Általában a vakációs hónapokban készítik elő az összes mocskos ügyet, mint amilyen ez a Plumb, Barbu, Şova hármas által kezdeményezett tervezet.

Milyen lépésekkel akarják megakadályozni a verespataki rablást?

Forrásainktól megkaptuk a tervezet azon szövegét, amit első körben a romániai megyei tanácsok kaptak meg. Ez egy atipikus háború. Először is le kell csillapodnunk, mert ez a törvény egyszerűen hihetetlen! Ez egy sokkoló tervezet, mely túltesz mindenen, amit valaha elképzelhetőnek tartottunk Romániában. Minden egy helyen van. Minden ezért a cégért van, melynek értéke amúgy meredeken zuhan. Traian Băsescu lobbizása idején egy részvény 8,5 dollárt ért, most pedig 1,5 dollárt és a kanadai tőzsdén már kétszer visszaminősítették őket, most pedig a jegyzés megszüntetésének küszöbén állnak. Másrészről az arany világpiaci ára is meredeken csökkent az utóbbi négy hónapban. Ezért sietnek annyira, a kormány pedig megpróbál egy kicsit segíteni nekik.

Hamarosan elkezdünk olyan személyeket keresni, akik ellátogatnak képviselői fogadóórákra, elmagyarázzák a politikusoknak a törvény következményeit. Azt tanácsolnám, hogy legyen minél határozottabb a viselkedésük, mert a parlamenti képviselők tulajdonképpen a mi alkalmazottaink. Figyelmeztessék erre őket.

Amennyiben figyelmeztették őket és aztán parancsra mégis a törvény mellett szavaznak, mi fog történni majd, amikor a munkások megérkeznek a gépekkel, hogy nekiálljanak a „ciánozásnak”?

Passzív ellenállás lesz, mert csak nem fogunk újra puskát ragadni! Műsor lesz, mert tudok vagy húsz verespataki családot, akik a világon semmiért sem fognak onnan elmenni. Aktivistákként nagyon jól tudjuk, hogy az egyetlen dolog, amit soha, de soha sem szabad megtenni az az, hogy te robbantsd ki az erőszakot. Az erőszak, a legtöbb helyen, ahol erre sor kerül, az állam részéről érkezik.

Ez egyfajta tesztje is lesz a románok apátiájának, vagy éppen szolidaritásának. Amikor majd látják, hogy holmi gazemberek embereket dobnak ki az őseiktől örökölt földekről. De nagyon valószínű, hogy akkor több ezren lesznek mellettük azokon a portákon. Mégis, reméljük, hogy nem jutunk el odáig. Ne feledjük, hogy az RMGC eddig egyik csapást kapta a másik után, és a dolgok itt nem fognak véget érni! A népszavazás, egyes gerinces, korrumpálhatatlan bírók ítéletei, vagy az Allianz-cal tervezett megállapodás óriási kudarca jó előjel. A biztosítóóriással kötött esetleges megállapodás óriási lépés lett volna az RMGC-nek a környezetvédelmi engedély felé. Számos verespataki aktivista elment az Allianz részvényesi közgyűlésére, tüntetést szerveztek az épület elé, beengedték őket, majd tíz percig meséltek a részvényeseknek a cég által a temetőkből kiásott és máshova költöztetett halottakról, és végül az Allianz elnök-vezérigazgatója a szónoki emelvényről kimondta: „A cégünk soha nem fog semmilyen üzletet kötni az RMGC-vel." Pont!

forrás: Zöld8/Cotidianul/Marcel Bărbătei, kép: YouTube


Hozzászólások

Üzenet