Bacikonyha - Csatornaüledékből készítenek sütőolajat Kínában

Írta: zöld8 | 2013. október 29. kedd, 20:10

Bacikonyha illegál - Csatornaüledékből készítenek sütőolajat KínábanMérhetetlenül undorító videó háborgatja az internetezők gyomrát tegnap óta. Kínában az "újrahasznosított olajként" árult étkezési célú olajok nagy része a csatornák üledékéből, és vágóhídi szemétből készül. Jól olvastad. Ne vacsora közben nézd meg a videót.

Kína élelmezési problémáira kevés szemléletesebb példa van, mint az illegális és undorító, csatornából kinyert étkezési olajé. A kínai konyhának óriási igénye van sütőolajra, ennek az ára pedig kétségkívül magas, ezért az utcai kifőzdék és lacikonyhák előszeretettel vásárolnak a feketepiacról olcsóbb, "újrahasznosított olajat" – írja a Washington Post.

Azonban ez az olaj szó szerint szemétből készül. A begyűjtők szemetesekből, vágóhidakról és csatornákból (!) gyűjtik az állati nyesedéket, hulladékot, és szilárd, vagy folyékony állagú zsiradékot. Ebből később főzéssel készítenek étkezési célú olajat, amit a feketepiacon árusítanak. A kifőzdék pedig ebben a folyadékban sütik az utca népének ebédjét, vacsoráját, amitől nagyon komoly betegségeket lehet szerezni. Fincsi.

A Radio Free Asia alábbi videójában végigkövethetjük egy kifőzdét üzemeltető pár egy napját, amely a csatornánál indul, és az étel árusításával végződik:

A kínai hatóságok egyébként tesznek erőfeszítéseket arra, hogy gátját vessék az illegális sütőolaj készítésének és használatának. A videóban látható páros persze csak kisstílű olaj-reciklikáló, de áprilisban például 13 várost átszelő, és több száz embert foglalkoztató bűnözői hálózatot buktattak le a rendőrök, akik foszló állati hulladékból készítettek sütőzsiradékot. Az öt hónapos nyomozás során feltárt adatok szerint a bűnszervezet mintegy 1,6 millió dollár értékben adott túl az illegális olajon.


Hozzászólások

Üzenet