Pando - A Föld legidősebb élőlénye klónozza magát

Írta: zöld8 | 2013. november 16. szombat, 19:28

Pando - A Föld legidősebb élőlénye klónozza magátAz Egyesült Államokban, Utahban található a Pandóként, vagy A remegő óriásként is ismert rezgőnyárfa-erdő, amely a Föld legidősebb élő organizmusa. A kutatók 80 ezer év körülinek saccolják a korát, de vannak olyanok is, akik szerint az 1 millió esztendőt is elérheti.

A Pando elnevezést kutatók adták az erdőnek. A szó egyébként latin eredetű, a jelentése pedig az, hogy „terjeszkedem”. A név az erdő gyökérhálózatára utal, melynek az a különlegessége, hogy minden (kb. 47.000 db) nyárfa ebből származik, sőt mindegyikben ugyanazok a gének találhatóak, tehát a fák egymás klónjai! Ezt az összefüggést az 1970-es években Burton V. Barnes, a Michigan Egyetem kutatója fedezte fel.

Pandónak nemcsak a kora, hanem a kiterjedése és a súlya is figyelemreméltó. 428,950 m2-en terül el és kb. 6000 tonnát nyom. Ezzel minden bizonnyal a Föld legnagyobb és legsúlyosabb élőlénye díjra is pályázhat. Ahhoz, hogy ilyen tekintélyes méreteket és kort tudjon elérni, szükség volt bizonyos külső tényezőkre is. A mérsékelten száraz éghajlatnak és az erdőtüzeknek köszönhető ugyanis, hogy a rezgőnyárnak nincs konkurenciája a térségben, így szabadon terjeszkedhetett.

Pando - A Föld legidősebb élőlénye klónozza magát

A fák szaporodása úgy történik, hogy minden különálló nyár horizontálisan is növeszt gyökereket vagy szárakat, amelyek vagy a föld alatt, vagy felett megtesznek bizonyos utat, majd pedig gyökeret eresztenek. Ezt tekinthetjük gyakorlatilag a klónozás folyamatának. Ezért van az is, hogy minden fa hím ivarú a nyárfák közül. Másrészt ennek köszönhető az is, hogy a fák képesek túlélni az erdőtüzeket, hiszen lehetőségük van a gyökérzetükből regenerálódni.

Manapság úgy tűnik azonban, hogy Pando veszélybe került. 2010-ben kutatók arról cikkeztek, hogy az erdő pusztulni kezdett. Az természetes, hogy a fákat néha megtámadják bizonyos betegségek, vagy rovarok, és ezért elpusztulnak. Helyettük azonban mindig hajtottak új sarjak, melyek most teljesen hiányoznak. Ennek köszönhetően az egész nyárfaerdő kihalhat néhány éven belül.

Pando - A Föld legidősebb élőlénye klónozza magát

A probléma okát abban látják a kutatók, hogy az erdőben túlságosan elszaporodtak az őzek és a jávorszarvasok, amik megeszik az új hajtásokat. A helyzetet tovább rontja az is, hogy egyre több haszonállat legelészik a környéken. A probléma tehát az állatok pusztításában keresendő. Ezt az is bizonyítja, hogy azon a részen, ahol Pando el van kerítve nincs hiány az újonnan növő nyárfákból. A kutatók úgy oldanák meg a helyzetet, hogy az erdő egész területét bekerítenék, annak érdekében, hogy megóvják ezt az egyedülálló élőlényt.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: Wikimedia Commons


Hozzászólások

Üzenet