Harmóniában a természettel és egymással - Gyűrűfű, a magyar ökofalu

Írta: zöld8 | 2013. november 17. vasárnap, 20:52

Harmóniában a természettel és egymással - Gyűrűfű, a magyar ökofaluAz ökofalvak a fenntarthatóság modelljeként számon tartott, alulról szerveződő városi, vagy vidéki közösségek. Az önállóságra, önellátásra törekvő falvak tagjai a modern fogyasztói társadalom szereplőivel ellentétben a természettel harmóniában élik mindennapjaikat.

Az ökofalvak a pazarló életmóddal felhagyva, a közösség ökológiai lábnyomát csökkentve, környezetbarát alternatívákat alkalmaznak igényeik kielégítésére. Szerveződésük 1975-ig, az első olasz „zöld” falu létrejöttéig vezethető vissza. Napjainkban hat kontinensen, több mint hetven országban, több mint 1500 ilyen falut tartanak számon.

Hazánkban 1999-ben alakult meg az első ökoközösség, amely megépítette Magyarország első ökofaluját Rád községben. Azóta egész települések alakultak át fenntartható közösségekké, mint például Galgahévíz, Visnyeszéplak, és Gyűrűfű.

Egyes településeken a lakók kezdtek szervezett környezettudatos életmódba, máshol a már elnéptelenedett falu született újjá - ez utóbbi történt Gyűrűfű esetében is. Az 1950-es években még 250-300 lelkes falut 1970-re utolsó lakója is elhagyta. Gyűrűfű építése, telkeinek hasznosítása 1996-ban kezdődött meg, majd 2006-ban rendezési terv alapján vált ökofaluvá.

Jelenleg tíz család alkotja a közösséget, akik mindennapjaikat a következő alapelv szerint élik: harmóniában a természettel és egymással. Házaikat helyi, természetes anyagok (vályog, fa, kő stb.) felhasználásával, és helyi munkaerő igénybevételével építették. Melegvíz-szükségletüket napkollektor, valamint fűtött kemencékben elhelyezett vastartályok biztosítják. Kettős vízrendszer használatával (kút, ciszterna) gyűjtik az esővizet, valamint nádágyas szennyvíztisztítóval hasznosítják a szürke vizet. Áramszükségletüket napelemek biztosítják.

Háztáji élelmiszer fogyasztásával és helyi termékek vásárlásával pedig fenntartják függetlenségüket. Ilyen helyi termékek származnak kecskék és tehenek szabad tartásából, valamint a faluban működő bio zöldségekből és gyümölcsösökből.

Házi szappan Gyűrűfűről
házi szappan, (Gyűrűfű FB)

Gyűrűfűn kizárólag a biogazdálkodásban megengedett vegyszerek használhatók fel a permakultúra elvei szerint művelt kertekben. A gazdálkodó családok mellett szinte minden falubelinek van kiskertje, ahol a családok szükségletükre termesztenek idényzöldségeket, gyógynövényeket.

Gyűrűfű - ahogy a többi hasonló település a hazai élőfalu hálózatban - a térség adottságait kihasználva és megőrizve tud létezni. Az ökofalvak tagjai ötvözve a hagyományos és a modern életformát takarékosan, környezettudatosan élnek, majd továbbadják azt, amit elődeiktől kaptak az utókor számára.

szerző: Nagy Adrienn, kép: Gyűrűfű FB


Hozzászólások

Üzenet