Úszni fogunk? - Így fog kinézni a Föld, ha elolvad a jég

Írta: zöld8 | 2013. december 16. hétfő, 16:01

Úszni fogunk? - Így fog kinézni a Föld, ha elolvad a jégA jégtakaró olvadása gyorsabban, és egyre nagyobb mértékben emeli meg a világ tengereinek szintjét. A sarkvidék hőmérséklete soha nem látott rekordokat dönt, és a partokat érő hullámok szigeteket lepnek el az elkövetkező évtizedben.

A grönlandi gleccserek olvadása évente átlagosan 0,59 milliméterrel emelte a tengerek szintjét 2002-2011 között, míg előző évtizedben ez az érték csupán 0,09 milliméter volt. Az Antarktisz esetében is hasonló mértékű a változás, mivel az előző időszaki 0,08 mm-es szintemelkedéshez képest, 0,4 millimétert mértek. Az ENSZ előrejelzései szerint a két földrészt fedő jégréteg ezer év alatt 66 méterrel emelné meg a vízfelszínt.

A Coloradoi Egyetem kutatói a sarkvidéken vett jégmintákon vizsgálatokat végeztek, hogy rekonstruálják a múltbeli hőmérséklet és csapadék mennyiség alakulását. A jéghengerek tanulmányozásával párhuzamosan a Baffin-szigeten begyűjtött mohán végrehajtott radiokarbon eljárások megmutatták a tudósok számára, hogyan olvadt a kanadai jégsapka az elmúlt évezredekben. A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a kanadai sarkvidék hőmérséklete elérte a legmagasabb szintet az elmúlt 40 000 évhez képest.

Alaszka felmelegedése kétszer olyan gyors, mint az Egyesült Államokban mért hőmérséklet-emelkedés, derül ki a BBC jelentéséből. A jégtömeg visszahúzódása, és a part menti erózió a Kivalina falu lakóit fenyegeti. A négyszáz bennszülöttnek otthont adó alaszkai sziget tíz éven belül örökre víz alá kerül.

A hőmérséklet-emelkedés következtében végbemenő tengerszint megemelkedés átrajzolja a kontinensek partszakaszait. A National Geographic interaktív térképén látható, hogy a Földön több mint ötmillió köbméternyi jég elolvadása után hogyan változna meg a partvonal. Ha az átlaghőmérséklet elérné a 80 Fahrenheit értéket (26,7 Celsius-fokot), a bolygó jégkészlete elolvadna, és 216 méterrel emelné meg a tengerek és óceánok vizét. E katasztrofális forgatókönyv szerint néhány ezer év múlva Hollandiai teljes mértékben a tengerbe süllyed, és Dánia jelentős része is eltűnik.

szerző: Nagy Adrienn, kép: National Geographic


Hozzászólások

Üzenet