7+1 ötlet a hatvan percre, amit a Föld Órájával nyersz

Írta: zöld8 | 2014. március 29. szombat, 09:56

7+1 ötlet a hatvan percre, amit a Föld Órájával nyerszIsmét kialszanak a fények ma este egy órára a világ számos országában és városában, köztük Magyarországon is a WWF Föld órája elnevezésű globális környezetvédelmi kampánya keretében. Összeszedtük néhány ötletet, hogy mit lehet tenni az így nyert „sötét órával” ;)

A globális akciót idén Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. című film főszereplői indítják el: Andrew Garfield, Emma Stone és Jamie Foxx a Pókemberrel együtt kapcsolják le az ország fényeit 20 óra 30 perckor. Ebben az időpontban több nagyváros is sötétbe borul világszerte, hogy így figyelmeztessék az embereket a Föld erőforrásainak apadására.

Mint azt korábban Sourav Roy, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szóvivője elmondta, az idei megmozdulás nagykövetévé azért a Pókembert nevezték ki, mert bíznak abban, hogy a népszerű képregényfigura arra inspirálja az embereket, hogy csatlakozzanak az akcióhoz és "ők maguk is szuperhőssé váljanak a bolygó érdekében".

Mi, vagyis a Zöld8 is készülünk estére valamivel, ami valószínűleg nem fogja meglepni azokat, akik a 2012-es indulása óta olvassák a híreinket és követnek bennünket. Érdemes lesz visszalátogatni, mikor leszáll a sötét! ;)

Az Inhabitat összeállított egy listát arról, hogy mihez is érdemes kezdeni ebben az egy sötét órában. Kicsit feljavítottuk a listát a saját ízlésünk szerint.

1. Gyertyafényes vacsora szeretteid körében

Devar

Ünnepeld a Föld Óráját pároddal, barátaiddal, vagy a családod körében egy gyertyafényes vacsora keretében. Az étel persze akkor a legfinomabb, amikor magad készíted, nyerj hát inspirációt a világhírű séfek által összeállított szamárvezető segítségével!

2. Társasjáték jó cimborákkal

geoftheref

A Föld Órája lényege, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz. Az esemény szervezőgárdája összehozott egy remek kocsmai kvízt, amihez azért nem árt, ha beszéltek kicsit angolul. Ha nem így lenne, akkor mi ajánljuk nektek a Rizikó nevű örökzöld, megunhatatlan klasszikust!

3. Esti séta és csillagnézés

AK Rockefeller

Banális programnak hangzik, pedig az egyik legjobb, amit ajánlhatunk. Akár városban laksz, akár faluszélen, este remek sétákat lehet tenni, és elgondolkozni a világ dolgain, mint például a részecskefizika, vagy az időutazás. A csillagnézés sem utolsó dolog, bízzunk benne, hogy a közvilágítást is lekapcsolják, hogy lehessen is látni valamit belőlük!

4. Esti bicikliút

Esti bicikliút

Hasonlít az előző programhoz, a különbség csak annyi, hogy biciklizés közben nem ajánlatos a csillagokat nézni, mert a végén csillagokat fogsz látni. Bizony ám.

5. Jóga a gyertyafényben, esetleg egyéb testedzés

Éole

Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano - Azért kellene imádkozni, hogy ép testben ép lélek legyen. Iuvenalis, a római költő eredetileg azokat a római polgárokat kívánta ostorozni ezzel a mondatával, akik ostoba imádságokkal és kérésekkel fordultak isteneikhez. Úgy gondolta, hogy imádkozni legfeljebb testi és szellemi épségért érdemes. Ennek értelmében tehát bármely testedzést jó szívvel ajánljuk nektek, főleg azokat, amelyeket sötétben, esetleg gyertyafényben is lehet végezni. A fantáziátokra bízzuk.

6. Zenélgetés, főleg, ha tudsz

Eustaquio Santimano

Hívd át a barátaidat, és mutasd meg nekik gitártudományodat! Ha tudsz játszani, akkor lehet, hogy veled is maradnak, és nem dobálnak meg romlott zöldségfélékkel. Elektromos gitárral sajnos nem nevezhetsz ezúttal :(

7. Meseolvasás, vagy még inkább diafilm-nézés!

Meseolvasás, vagy még inkább diafilm-nézés!

Ahogy azt amúgy minden este kellene, vegyél egy jó mesekönyvet a kezedbe, és olvass a gyerekeidnek egy mesét! Ha nem akarsz a gyertyafénnyel vacakolni, akkor csukd be a könyvet, és mondj mesét fejből! Oda lesznek érted, mint ahogy oda lesznek érted akkor is, ha előszeded a padlásról a régi csehszlovák, vagy szovjet diafilm-vetítőt, és megnézitek együtt azokat a meséket, amiket még te néztél a porszagú gép mellett, ami ugyan árammal működik, de ebben az esetben elnézhető.

7+1. Blogger vagy? Tegyél ki felhívást!

Ha blogot, vagy weboldalt üzemeltetsz, akkor remek lehetőséged van felhívni az olvasóid figyelmét a Föld Órájára! Van egy rakás letölthető anyag a program honlapján, biztosan találsz olyat, ami alkalmas nálad is!

És neked milyen ötleteid vannak? Hogyan töltöd megnyert, sötét órádat?

képek: DevargeoftherefAK RockefellerÉole, Eustaquio Santimano, via Compfightcc


Hozzászólások

Üzenet