Piknikeznél temetőben? - Nekropolisz parkok

Írta: zöld8 | 2014. május 20. kedd, 15:25

Piknikeznél temetőben? - Nekropolisz parkSzámos városban problémát jelent az, hogy a beépített területek növekedésével egyre csökken a zöld területek aránya. Néhány ország tájépítészei azzal próbálják orvosolni a helyzetet, hogy temetőket alakítanak át közparkká. Ez lenne a jövő?

Valószínűleg minden településen találni olyan temetőket, amelyeket már évek óta nem használnak. Sokszor ezek a területek - amelyek gyakran történelmi értékeket is rejtenek - a feledésé és az enyészeté lesznek. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy amikor számos város híján van a zöld területeknek, megengedhető-e az ilyen mértékű pazarlás.

Az angol tájépítészek válasza ismert: 2010-ben például Bristolban nyitottak meg újra egy évek óta bezárt, gondozatlan temetőt, mégpedig parkként, amely akár még esküvői helyszínként is szolgálhat.

A bristoli Arnos Vale temető

Leedsben még a 1960-as évek végén hoztak létre egy egyedülálló közparkot, amely korábban temetőként működött. A Woodhouse temető tervezői összegyűjtötték a terület egy meghatározott szegletébe a jelentősebb emlékműveket és sírköveket, a temető többi részét pedig parkosították. Ám a kevésbé híres sírkövek sem lettek az enyészeté, a parkon végigfutó járda állít örök emléket egykori gazdájuknak.

A Woodhouse temető járólapjai

Az Egyesült Királyságban talán azért is szentelnek ekkora figyelmet a temetők újrahasznosításának, mert az angoloknál már hagyománya van az ilyesminek. A XIX. században több temető-park is létrejött az országban. Az első, a glasgow-i Necropolis már 1833 óta működik, ahol ma már arra is van lehetőség, hogy szervezett túrán vegyünk részt. Ennek során megismerkedhetünk a temető és az ott található emlékművek, épületek, elhunytak történetével.

A glasgow-i Necropolis temető

Valós esély van arra, hogy a temetők szerepe a jövőben átértékelődjön. Így nem csak a halottak lelhetnek nyugalomra a békés környezetben, hanem az élők is. A Carlo Scarpa által tervezett olasz Brion-Vega temető lehet az előfutára az új szemléletnek. A Brion család tagjai számára tervezett emlékmű eltér a megszokottól. Az egyedülálló építészeti alkotással Scarpa nem csak nyughelyet tervezett a család tagjainak, hanem egy parkot meditációs pavilonnal, tóval és kápolnával.

A Brion-Vega temető

Ahhoz, hogy a jövőben megváltozzon, illetve kibővüljön a temetők szerepköre, az is szükséges, hogy az emberek máshogy gondoljanak rájuk. Mindenki eldöntheti maga, hogy temetőben piknikezni szentségtörés, vagy pedig a fenntarthatóság egy új területe-e.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, képek: openbuildings.comlandarchs.comcrookedways.files.wordpress.comphaidon.com


Hozzászólások

Üzenet