"Dobd csak rá, úgyis elég!" - A szemétégetésrül

Írta: zöld8 | 2014. november 25. kedd, 18:09

"Dobd csak rá, úgyis elég!" - A szemétégetésrülIsmerős az az orrfacsaró bűz, amikor a szomszéd begyújt a háztartási hulladékkal, és rádob még egy gumicsizmát is? Ez egy terjedőben lévő, nagyon összetett probléma, amely még összetettebb hatással van a levegőtisztaságra, a talajra, az ivóvízre - és persze közvetve ránk, emberekre is.

Míg nagyszüleink idejében nem keletkezett olyan hulladék a háztartásokban, amelyet ne tudtak volna újrahasználni, komposztálni, vagy elégetni, ma szinte csak szintetikus anyagokkal vesszük körbe magunkat. Műanyag a csomagolások szinte száz százaléka, és sokan gondolják úgy, hogy jö ötlet tűzre dobni őket.

Azonban a füstté váló műanyag csomagolások komoly egészségügyi kockázatot rejtenek. A szmog, a növekvő szállópor koncentráció több ezer ember halálát okozza évente Magyarországon.

A kommunális hulladékok égetésekor azonban nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat. A legnagyobb probléma azonban az, hogy nem ismerjük pontosan az egyes szennyezőanyagok összhatását és hosszú távú hatását sem, illetve azt sem tudjuk, hogy hány olyan veszélyes vegyület keletkezhet még az égetés során, amikről még fogalmunk sincs - írja a Hulladékból Termék átfogó cikkében, amelyet érdemes elolvasni, ha problémát okoz ez nálatok is.


Hozzászólások

Üzenet