Álhír terjed - Nem vágták ki a Föld legidősebb fáját!

Írta: zöld8 | 2014. december 16. kedd, 20:58

Álhír terjed - Nem vágták ki a Föld legidősebb fáját!A napokban a legtöbb zöld oldalon megjelent a hír, miszerint illegális favágók véletlenül kivágták a világ legöregebb fáját az Amazóniai esőerdőben. A hír nem igaz, de mint minden hoax-nak, ennek is van igazságmagva. Lássuk, mi az!

A történet már ott sántít, hogy az álhírekkel operáló World News Daily Report oldalán jelent meg először. Ez az oldal körülbelül olyan, mint itthon a Hírcsárda - egyetlen cikkét sem kell komolyan venni (beszédes címek: Thaiföldi utazás során ellopták a péniszét, Az ISIS új kommunikációs műholdat állított pályára, Élve falta föl a felborult drogcsempészeket az óriás tintahal, satöbbi).

A szerző azt állítja, hogy a gondatlan favágók a perui-brazil határ közelében, egy rezervátumban kivágták a körülbelül 5800 éves "Samauma" fát. Idézi a helyi törzs egyik tagját is, aki elsírja, hogy kivágták a szent fát, ez pedig sötétséget hoz nem csak rájuk, de az egész világra.

A sztori ötlete egy sokkal érdekesebb történetből jöhetett. 1964-ben egy Don Curry nevű egyetemi hallgató mintákat szeretett volna venni Nevada államban az akkor legidősebbnek ismert, 4844 éves fenyőből (Bristlecone fenyő - Pinus longaeva). A mintavevő fúrója azonban beszorult, a fát pedig ki kellett vágni.

Van másik!

Bár Don Curry nagyon elkeseredett, hogy ő a felelős a legöregebb fa haláláért, talán örülne, ha tudná, hogy tavaly találtak egy 5060 éves, tehát kétszáz évvel idősebb példányt is ugyanebből a fafajtából. Az egész történetet egyébként az angolul tudók meghallgathatják itt:

Mi tehát a tanulság? Mindenki járjon utána egy rövid kereséssel, mielőtt valami hangzatos dolgot megosztana, ami valamilyen formában a világ végéről szól. A legöregebb fákat véletlenül elpusztítók pedig bízzanak abban, hogy előkerül egy még idősebb egyed.

források: factually.gizmodo.com, hoax-slayer.com, radiolab.org


Hozzászólások

Üzenet