NYEREMÉNYJÁTÉK! - Így szemeteltek Budapesten

Írta: zöld8 | 2015. február 18. szerda, 18:12

NYEREMÉNYJÁTÉK! - Így szemeteltek BudapestenÉrdekel, hogy mikor kezdték Budapesten gyűjteni a szemetet? Tudod, hogy mi volt előtte, és mi kényszerítette ki ezt? Ismered, hogy a város mely részei voltak szeméttelepek, és ez hogyan él a mai köznyelvben? Ezeket mind megtudhatod Umbrai Laura: Így szemeteltek Budapesten című könyvéből!

Umbrai Laura könyvében feltárul a főváros hulladékügyi története a XIX. század közepétől a második világháború végéig. A Napvilág Kiadó gondozásában megjelenő monográfia végigjárja azokat a lépcsőket, amelyek a szervezett hulladékgyűjtéshez vezettek. A számos színes anekdotán kívül különösen érdekes visszatekinteni erre az időszakra, mint a mai fejlődési lépcsők előképére.

A XIX. században Budapest robbanásszerű fejlődése, területi terjeszkedése és lakosságának növekedése elodázhatatlanná tette a szemétkérdés kezelését. A korábban csak a járványok megelőzésével kapcsolatos probléma hathatós megoldásért kiáltott.

A szemléletváltás szervesen illeszkedett a nyugat-európai városok irányításában már végbement léptékváltáshoz, melynek hatására a székesfőváros az addig piaci nyereségre törő magáncégek felvásárlásával közszolgáltatóvá lépett elő.

Ennek hatására a szemétszállításban jelentős, minőségi javulás következett be, sőt már a XX. század elején megfogalmazódott a hulladékgazdálkodás igénye a korszak kimagaslóan képzett és tájékozott szakembereinek fejében.

A könyv szemléletes képet nyújt arról, hogy a társadalom különböző szereplői miként viszonyultak a szeméthez: az élelmes vállalkozó, aki felismerte a szemétkérdésben rejlő sokrétű üzleti lehetőséget, a szemetet egyszerre termelő és elviselő lakosság és a társadalom perifériájára szorult, a szó legszorosabb értelmében szemétből élő csoport.

Umbrai Laura: Így szemeteltek Budapesten - A hulladékgazdálkodás múltja a fővárosban
Napvilág Kiadó, Budapest, 2014 (243 oldal)

Felkeltettük az érdeklődésed? A könyvet most megnyerheted! Kattints IDE, és játssz velünk!

kép: FORTEPAN/ Urbán Tamás


Hozzászólások

Üzenet