A levélszemét körbeéri a Földet. Párszor.

Írta: zöld8 | 2012. április 04. szerda, 12:47

Spam - A levélszemét körbeéri a FöldetA spam eredetileg egy húskonzerv márkaneve volt, amire a Monty Python egyik kultikus jelenete ragasztotta rá a „ránk erőltetett dolog” fogalmát. De hogy jön ide a környezetterhelés?

Az információs társadalom emberének a spam, vagyis a kéretlen levélszemét csupán egy olyan kellemetlenség, amit a spamszűrő algoritmusai úgyis kiszűrnek. A felhasználóknak létezik ugyan egy hiszékeny kisebbsége, akik bedőlnek a hamis ajánlatoknak, azonban nemcsak ők a károsultak, hanem mindenki más is.

A levélszemét, mint interneten terjedő jelenség ugyanis munkát ad mind a létrehozóknak, mind az ellenük küzdőknek, és ez a munka kizárólag a számítógépen zajlik. A számítógép pedig egy elektromosságra éhes állat, vagyis bekapcsolt állapotában igenis hozzátesz az emberiség szénlábnyomához.

A számítások alapján egyetlen spam nagyjából annyi szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg, mintha tennénk egy métert az autónkkal. Ez persze mindaddig nem tűnik környezeti katasztrófának, amíg ki nem derül, hogy 2010-ben 95 billió (vagyis 95 ezer milliárd!) levélszemét keringett a neten.

Gyors fejszámolás után ez annyi, mintha az említett járművel kétmilliónál is többször körbevezettük volna a bolygónkat - vagy, ha úgy jobban tetszik, mintha kétmilliónál is több autó kerülné meg egyszer a Földet.

A spam évente 28,5 millió tonnányi szén-dioxidért felel - összehasonlításképp Magyarország 2008-ban 54,6 millió tonnát bocsátott ki. Ráadásul, míg az említett spam-szűrők ennek 16%-áért felelnek, a manuális megoldás (hihetetlen, de van olyan, aki ezt még saját kezűleg csinálja) évente 104 milliárd munkaórát igényel és a CO2 52%-át teszi ki – derül ki a WebpageFX számításaiból.

forrás: hír24, kép: Etsy.com

Tetszett a cikk? Akkor ezek is érdekelhetnek:


Hozzászólások

Üzenet