Mi az ámbra? - Parfüm-alapanyagért vadásszák a bálnákat

Írta: zöld8 | 2012. április 11. szerda, 11:15

Balzsamfenyő-kivonattal válthatják ki az ámbrátHa beigazolódik a kanadai tudósok kutatása, balzsamfenyő-kivonattal válthatják ki a luxusparfümök gyártására használt ámbrát, amit a bálnavadászat egyik fő céljaként tartanak számon.

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását.

Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Moby Dick című klasszikus művében Herman Melville aprólékosan leírja, hogyan gyűjtik be az ámbrát az óceán partjain.

Balzsamfenyő-kivonattal válthatják ki az ámbrát

A tudósok régóta keresik e ritka, drága alapanyag (kilója 10 ezer dollárba, azaz több mint 2 millió forintba kerül) ipari anyaggal történő kiváltását, annál is inkább, mert az ámbrát tekintik a bálnavadászat egyik fő indokának – mondta el Joerg Bohlmann, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem tanára.

A kutató szerint a fenyőkben, illetve a zsályalevélben található cisz-abienol nevű molekula helyettesítheti az ámbrát a parfümgyártásban, mert szintén képes az illatok konzerválására. A molekula kiválasztása azonban továbbra is igen nehéz és költséges.

„Most fedeztünk fel viszont egy balzsamfenyőgént, amely még alkalmasabb e természetes tulajdonságok előállítására, és amely olcsóbbá és hatékonyabbá teheti a gyártást" – mondta Joerg Bohlmann, aki kollégájával, Philippe Zerbe-bel a napokban tette közzé tanulmányát a Journal of Biological Chemistry című szakfolyóiratban.

Bohlmann szerint a balzsamfenyő génje élesztőbe illesztve lehetővé teszi a cisz-abienol ipari méretű gyártását, és így az ámbra kiváltását a parfümgyártásban.

„Ha megkérdezik az embereket, mivel illatosítanák magukat szívesebben, bálnahányadékkal vagy fenyőgyantával, nyilván nem az első megoldást választják" – tréfálkozott a kutató. A Brit Columbia-i Egyetem engedélyezni fogja egy biotechológiai vállalatnak a felfedezés kereskedelmi célú hasznosítását.

forrás: MTI, kép: Denis Scott/Corbis, Dailymail


Hozzászólások

Üzenet