Bruttó nemzeti boldogság után gyalogosnap Bhutánban

Írta: zöld8 | 2012. június 06. szerda, 18:46

Bruttó nemzeti boldogság után gyalogosnap BhutánbanGyalogosnappal védik ezentúl keddenként a környezetet Bhutánban, a Himalája-hegység eldugott királyságában, amely a bruttó nemzeti boldogság fogalmának bevezetésével hallatott magáról legutóbb.

A bhutáni kormány pénteken döntött úgy, hogy keddenként le kell tenni az autókat, igaz, csak azokat a járműveket, amelyek magántulajdonban vannak. Ezentúl a hét második napján csak a tömegközlekedésben szolgáló buszok, a mentőautók, valamint a rendfenntartásról és a biztonságról gondoskodó hatóságok járművei közlekedhetnek az utakon. A nem környezetszennyező járművek, például a biciklik továbbra is róhatják az utakat keddenként.

„A környezet az egyik oszlopa a lakosok jólétének. Ez ugyan csak kis lépés, de tisztább világhoz vezet” - mondta az illetékes tárca egy képviselője.

Mint ismeretes, Bhutánnak nemrég sikerült elfogadtatnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett lehessen "össznépi" boldogság, pontosabban népi összboldogság, GNH (Gross National Happiness) mutató is a nemzetközi összevetésekben.

A mutató használata nem kötelező. A kezdeményezés megszavazása után Bhután ENSZ-nagykövete azt mondta a BBC brit sajtóorgánumnak, hogy a következő lépés jobban megértetni a tagállamokkal a koncepciót. Az ázsiai ország a GNH-dzsel az anyagi jólét és a lelki béke egyensúlyát próbálja számszerűsíteni.

forrás: MTI, kép: garlickdesign.com


Hozzászólások

Üzenet