Kína műholdakkal figyeli az erdőit

Írta: zöld8 | 2012. augusztus 23. csütörtök, 07:00

Kína az űrből figyeli az erdőitPekingben műholdakkal készülnek ellenőrizni az erdősítésre folyósított pénzek felhasználását, mivel az országban elharapóztak a visszaélések - volt, ahol a támogatás elnyeréséért a telepítés helyett zöldre festettek hegyoldalakat.

Az öt műholddal az erdők gondozását is nyomon kívánják követni, de mint Teng Naj-ping, a fővárosi erdészeti hivatal vezetője hangsúlyozta egy szakmai konferencián, a modern technikától elsősorban azt várják, hogy a hatóságokat nyomra vezetik: hol sikkasztják el az erdősítésekre vagy az erdők karbantartására folyósított pénzeket.

A konferencián elhangzott, voltak már eddig is olyan települések, amelyek a terület fásítására hivatkozva kérték a költségvetési támogatást, miközben igényük nem volt megalapozott. Teng szerint a műholdakkal rendkívül könnyű lesz kideríteni, hogy a támogatásért folyamodók ténylegesen ültettek-e fákat, és ha igen, hová.

A pekingi illetékesek már felvették a kapcsolatot egy másik hivatallal, amely az illegális földhasználatot igyekszik kiszűrni műholdak segítségével 2006-óta. A szakemberek ugyancsak konzultálni készülnek szingapúri kollégáikkal, akik minden centiméter erdőterületről pontos nyilvántartást vezetnek.

forrás: MTI, kép: floridatoday.com


Hozzászólások

Üzenet