Mekkora vajon a Mikulás szénlábnyoma?

Írta: zöld8 | 2012. december 06. csütörtök, 11:49

Mekkora vajon a Mikulás szénlábnyoma?Meglehet, hogy a Mikulás jóságos öregúrnak tűnik, mert ajándékot hoz a gyerekeknek, de egyáltalán nem nevezhető környezettudatosnak. A több mint 200 millió kilométeres földkörüli szánkázásával közel 70 millió tonna széndioxidot bocsát ki!

Köztudott, hogy a jóságos Mikulás szánját rénszarvasok húzzák, amelyek valahonnan az Északi-sarkról származnak. Jellemző méretük körülbelül két méter, és közel két mázsát nyomnak. A szán - ha a Mikulás minden gyereket meg akar ajándékozni, márpedig meg akar - pontosan 321.000 tonna. Ne felejtsük ki a számításból magának a pirosruhásnak a súlyát sem - ez körülbelül 120 kiló lehet, hiszen egy békességben megőszült pocakos öregúrról van szó.

Bonyolult matematikai műveletekkel kiszámítható, hogy a Mikulás az egyéjszakás kalandja alatt közel 70 millió tonna széndioxidot bocsát ki! Ez természetesen függ a mindenkori kiszállított ajándékállomány összetételétől is - nem mindegy, hogy csokoládét, kisvasutat, vagy játékmackót helyez aktuálisan a zsákba.

A Mikulás szénlábnyoma
A Mikulás szénlábnyoma - kattints
a nagyobb méretért!

Az Ethical Ocean infografikájából kiolvashatók a fő szennyező források, de ezeket az eltérő kulturális szokások miatt mi nem vennénk sorra, hiszen nálunk, Magyarországon egyáltalán nem megszokott süteménnyel és tejjel várni az öreget, így igazságtalannak éreznénk, ha a finomságok legyártásának széndioxid-költségét ránk is leosztanák.

Végezetül a táblázat szerkesztői összegyűjtöttek néhány ötletet és jótanácsot a Mikulásnak, hogyan tudná csökkenteni a szénlábnyomát. Elsőként a szán újratervezését, és esetleg hibrid meghajtással való ellátását ajánlották, hogy az áramvonalasabbá és modernebbé varázsolt járgány kevesebb üzemanyagot használjon, és gyorsabban elvégezhesse vele a Mikulás a munkáját.

Fontosnak tartották még azt is, hogy a gyerekek ezentúl környezettudatos ajándékokat kapjanak, mint például apró szélkerekek, vagy helyben termelt gyümölcs. Az ajándékok csomagolását mindenképpen újrapapírba javasolják. Elengedhetetlennek érzik, hogy a Mikulás játékokat előállító gyára átálljon napenergiára, hiszen ott a messzi északon bizonyos időszakokban igen jól kihasználható a 24 órás napsütés.

Végezetül a legfontosabb az, hogy az odaajándékozott játékok típusát megváltoztassa a Mikulás bácsi, hiszen ezek teszik ki a legnagyobb részét a széndioxid-kibocsátásának. Azt javasolják, hogy 100%-ban újrahasznosított anyagokból készítse az ajándékokat, és ha zenével, vagy számítógépes játékokkal tervezi meglepni a gyerkőcöket, akkor mindenképpen digitális formában tegye ezt, ne pedig fizikai adathordozókon (esetleg alapíthatna egy hatalmas, felhő-alapú megosztóközpontot, amelyből minden gyerek le tudná tölteni a saját ajándékát).

Biztosan vagyunk benne, hogy a számos jótanács megfontolásával és megfogadásával a jóságos Mikulás nagymértékben csökkenteni tudja széndioxid-kibocsátását, ezzel is hozzájárulva a gyerekek környezettudatos neveléséhez, és az ünnepek fenntarthatóságához.

kép forrása: infographista.wordpress.com


Hozzászólások

Üzenet