Több ezer disznótetemet találtak egy kínai folyóban

Írta: zöld8 | 2013. március 18. hétfő, 13:54

Több száz disznótetem úszott egy kínai folyóbanTöbb ezer felfúvódott, lebegő disznótetemet találtak múlt héten Kínában, a sanghaji Huangpu folyóban. Az illetékesek egyelőre keresik, hogy ki a felelős a legalább 6000 tetem a város ivóvízforrását is biztosító folyóba juttatásáért.

"Arra számítunk, hogy a számok még nőni fognak, ugyanis két hajó még nem tért vissza az összegyűjtött tetemekkel. Gyorsan kellett reagálnunk, hogy az összes dögöt begyűjtsük, mert komolyan tartunk a víz megfertőződésétől" - nyilatkozta Xu Rong, a sanghaji Környezetvédelmi Iroda igazgatója a Global Times-nak.

Az igazgató elmondta, hogy a halott disznók valószínűleg a szomszédos Zhejiang tartományból kerültek a folyóvízbe, bár a pontos forrás egyelőre nem ismert. A disznódögökből a hatóság emberei mintákat vettek, amelyek fényt derítenek az állatok halálának pontos okára.

Az eset azért is különösen veszélyes, mert a dögök a város ivóvízforrását is veszélyeztetik. Az első állatokat a helyi víznyerőkutaktól néhány kilométerre, de már azok védőterületén belül találták meg.

"Eddig szerencsére nem észleltünk romlást a víz minőségében, de a tetemeket minél előbb el kell távolítani a vízből, nem szabad hagyni, hogy azok bomlása a vízben induljon meg" - mondta Xu.

A vízminőséget az iroda fokozottan, napi kétszeri méréssel ellenőrzi, és az eredményeket a saját honlapján folyamatosan közzéteszi. A tetemeket a hatóság elszállíttatja és elégetteti.

Több száz disznótetem úszott egy kínai folyóban
kép forrása: news.cn

A kínai vízszennyezés egyébként is elképesztő méreteket ölt. A legfrissebb hivatalos felmérések szerint az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százaléka súlyosan. Egy másik, 118 nagyváros adatait összegző jelentés szerint a városi talajvíz-állomány 64 százaléka súlyosan terhelt, és mindössze 3 százaléka számít tisztának. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonnát tesz ki a vizekbe eresztett szennyvíz mennyisége, a folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy a vizükkel való mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre.

A problémáért elsősorban azok az iparvállalatok tehetők felelőssé, amelyek a környezetet és a lakosságot teljesen figyelmen kívül hagyva a folyóvizekbe, a tavakba, illetve illegális tározókba, mélynyomásos kutak segítségével pedig egyre gyakrabban közvetlenül a talajba eresztik sokszor mérgező hulladékukat, a kezeletlen szennyvizet.


Hozzászólások

Üzenet