Tudatosan ingáznak a moszkvai kutyák

Írta: zöld8 | 2012. január 31. kedd, 08:41

kóbor kutyaOrosz etológusok szerint a moszkvai kóbor kutyák tudatosan használják a metróvonalakat, hogy a külvárosokból a jobb kukázási lehetőséget biztosító belvárosba jussanak.

Az orosz kutatók szerint a kutyák 1990 körül vették fel ezt a szokást, amikor a külvárosok elkezdtek beépülni, és az ott tanyázó kóbor ebeknek arrébb kellett állni. Emiatt egészen emberi napirendet alakítottak ki maguknak az állatok: minden reggel bemetróznak a központba "dolgozni", este pedig haza.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a négylábúak találomra szállnak fel egy-egy szerelvényre, de a kutatások során kiderült, hogy a metrózó ebek pontosan tudják, mikor hova akarnak eljutni. Miután meghatározott időben meghatározott állomásokon helyeztek el ételt a kutyák számára, az ebek hamar megtanulták, hogy melyik megállóhoz mikor érdemes ellátogatni, és a megfelelő időpontokban szálltak le a vonatokról az adott helyeken. Ha esetleg elbámészkodtak vagy elaludtak, és elvétették az állomást, akkor azt tették, amit bármelyikünk tett volna a helyükben: leszálltak a következőnél, megvárták az ellenkező irányba tartó szerelvényt, és visszautaztak egy megállót - írja a Gépnarancs.

A kutatók azt is észrevették, hogy a csoportosan kolduló “metrókutyák” között mindig akad egy-egy kistermetű, amelyik célzottan megy oda az utasokhoz kéregetni. Ha kap valamit, a többiek is ott teremnek, és megosztoznak a zsákmányon. Úgy tűnik, az állatok hamar felismerték, hogy a kistermetű fajtársaik sikeresebbek az élelemszerzésben, az emberek szívesebben etetnek ugyanis egy kis édes kutyust, mint egy gyanús külsejű nagy bozontost. Ezért a falka a kicsiket "futtatja" a nagyobb siker érdekében.

Ha érdekelnek a hasonló témák, lájkold Facebook-oldalunkat, hogy egyszerűbben tarthassuk a kapcsolatot.

forrás: Gépnarancs, English Russia


Hozzászólások

Üzenet