Megsemmisítik minden idők második legnagyobb elefántcsont-készletét

Írta: zöld8 | 2014. január 24. péntek, 20:15

Megsemmisítik minden idők második legnagyobb elefántcsont-készletétKína és az Amerikai Egyesült Államok példája után a hongkongi kormány döntése alapján megsemmisítik a világ legnagyobb lefoglalt elefántcsont-készletét. Az állatvédő csoportok üdvözlik a döntést és az eltökéltséget.

A mintegy 28 tonnányi csempészáru elégetését az év első felében kezdik meg és két éven belül befejezik a kínai különleges közigazgatási övezet kormányának rendelkezése szerint.

Állatvédő szervezetek pénteken az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harc jelentős állomásának nevezték a hongkongi határozatot. "Üdvözöljük Hongkong döntését, amely fontos lépés az elefántcsont-kereskedelem és a növekvő mértékű vadorzás elleni harcban" - mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife nevű szervezet munkatársa.

Hongkong Kína és az USA példáját követi, amelyek januárban, illetve novemberben szintén több tonnányi elefántcsontot semmisítettek meg. Korábban a hongkongi kormány megtagadta a lefoglalt áru elégetését, most azonban az egyre növekvő készletet "tehernek és biztonsági kockázatnak" nevezte.

Hongkong a világ harmadik legnagyobb kikötőjével kézenfekvő közvetítő állomás Kína felé, amely az elefántcsontból készült termékek elsőszámú piaca a világon. A feketepiacon a "fehér aranyként" is emlegetett elefántcsont kilogrammjáért háromezer dollárt (670 ezer forint) fizetnek.

forrás: MTI, (a kép illusztráció)


Hozzászólások

Üzenet