Nem akarod eldobni az üdítős flakont? Akkor edd meg!

Írta: zöld8 | 2014. június 26. csütörtök, 06:29

Nem akarod eldobni az üdítős flakont? Akkor edd meg!Egy brit kutató azzal próbál tenni a műanyag hulladék mennyiségének minimalizálásáért, hogy ehető csomagolást készít a PET-palackok kiváltására. A kitűnő ötlet egyelőre számos akadállyal küzd, az egyik például az, hogy förtelmes a borítás íze.

A szemét mennyiségének csökkentéséhez a legjobb, ha eleve kevesebb hulladékot termelünk. Többen a csomagoló anyagok minimalizálásában, vagy elhagyásában látják a megoldást. Rodrigo García González brit kutató - az Imperia College London hallgatóival karöltve - azonban még ennél is tovább ment, kitalálta az ehető csomagolást.

Ötletével a PET-palackokat lehetne leváltani. Természetvédelmi szempontból jelentős lépés lenne, ha a gyakorlatban is működne González találmánya, hiszen jelentősen csökkenthető lenne a csak évezredek alatt lebomló műanyag hulladék mennyisége.

González úgy képzeli el az ásványvíz becsomagolását, hogy a vizet megfagyasztja és az így keletkező gömb alakot kálcium-kloridba mártja, amely zselés bevonatot képez a felületen. Ezt követően még egy barna alga kivonatot tartalmazó oldatba is belemeríti, tovább erősítve ezzel a külső héjat. Fagyasztásra azért van szükség, hogy az algás bevonat ne oldódjon bele a folyadékba.

A kivitelezéskor azonban több gyakorlati probléma is felmerült. Az egyik legnagyobb gond, hogy a külső membrán egyelőre nem elég erős, viszonylag könnyen kiszakad. Másrészt az anyagnak kifejezetten rossz íze van, az emberek többsége nem fogyasztaná el. Ezek mellett az már csak apróságnak tűnik, hogy kb. lehetetlen visszazárni az egyszer már felbontott palackot.

Annak ellenére, hogy sok akadály áll még az ehető csomagolások megvalósítása előtt, mindenképpen reményteljes az ötlet. Több élelmiszeripari cég is ugyanígy gondolhatja, hiszen már most érdeklődnek a González találmánya után.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: smithsonianmag.com


Hozzászólások

Üzenet