A végének más a vége – Növényt hajt a ceruza

Írta: zöld8 | 2014. augusztus 28. csütörtök, 20:12

A végének más a vége – Növényt hajt a ceruzaA világ egyik leghétköznapibb használati tárgya, a ceruza alapvetően írásra vagy alkotásra született. S valószínűleg eddig nem is nagyon gondolkodtunk rajta, hogy milyen más célra használhatnánk. Írtunk vele, majd mikor elkopott, hanyag eleganciával a kukába dobtuk.

A világ első növekedésre képes ceruzája, a Sprout („hajtás”) azonban kétéltű: ha már ceruzaként képtelen funkcionálni, ceruzavéggel lefelé elültethetjük, majd pár hét múlva hasznosíthatjuk a belőle kifejlődő fűszernövényt, gyógynövényt.

Az újrahasznosítható, környezetbarát ceruza ötlete fricska a “használd, majd dobd el” trendet hajszolóknak. A ceruza lényege, hogy egy (legalább 5 növényvédőszer-mentes) magot rejtő kapszulát helyeznek a ceruza végére, ami ha a talajba, s vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. A Sprout cerka egyébként károsanyag-mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), s kézzel készül az USÁ-ban. A pénzt közösségi finanszírozással szedte össze a feltaláló.

Fogásra és használatra körülbelül olyan, mint egy normál ceruza, kellemes illattal. Igazából a ceruzavég teszi rendhagyóvá a használati élményt, már csak azért is, mert a végét rágni nem célszerű. (Bár nem mérgező, maximum kellemetlen.)

Praktikusan többféle (11) kapszulás Sprout ceruzát is lehet találni a neten. (Pl. bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom.) Gondos leendő növénygazdaként érdemes figyelembe venni, hogy a növények nagy része (voltaképpen a bazsalikom kivételével mindegyik) a szabadban komfortosabban érzi magát, mint a lakásban. Így mihamarabb érdemes az irodából, szobából elvándoroltatni az erkélyre, teraszra vagy kertbe.

Sajnos Magyarországon mi nem találtunk forgalmazót és webáruházat, ahol beszerezhető lenne, csak külföldi site-okról rendelhető. Hozzá kell tenni, nem olcsón. Egy átlag promóciós (emblémázható) ceruza ára kb. 50-150 Ft között mozog, ezzel szemben egy Sprout ceruza kb. 1000 Ft. Bár az tény, hogy nemcsak egy környezetbarát és különleges ceruzát kapsz, hanem egy vegyszermentes magkapszulát is.

A cikk forrása az Ecover webáruház, akik tesztelték is a ceruzát – erről bővebben itt.


Hozzászólások

Üzenet