Így dobj ki egy parazitát az ágyadból

Írta: zöld8 | 2015. október 09. péntek, 10:10

Így dobj ki egy parazitát az ágyadbólAz ember ágyában olykor megfordulnak olyanok, amiket jobban szeretne inkább kint tudni. Ha a fertőzöttség valahol megjelenik, akkor ugrásszerűen megnő az érdeklődés, hogyan lehet megszabadulni tőlük. Erre kínálunk néhány környezetbarát jó tanácsot.

Ha Budapest ágyipoloska-fertőzöttség térképét vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy az ágyi poloskák a panellakásos, sűrűn lakott körzetekben a leggyakoribbak, és sokkal gyérebb a megjelenésük a családi, kertes házas övezetekben. Ez nem véletlen. Az ágyi poloskák terjedése szempontjából a sűrűn lakott területek sokkal kedvezőbb feltételekkel szolgálnak, és ezeken a helyeken gyakran az irtásukra sem szánnak kellő figyelmet az emberek.

Az ágyi poloska egy 4-5 mm hosszúságú vérszívó rovar, amely az emberek vérével táplálkozik. Éjszaka aktív, nappal alig észrevehető, sőt jelenlétét is nehéz felfedezni napközben. Csípése igen kellemetlen, viszkető érzést okoz, és nagy felületeken jelentkezhet a bőrön, mivel az ágyi poloska mindaddig csípi áldozatát, amíg a vér forrásához nem jut, emiatt nem csak egy, hanem nagyon sok sebet is ejthet.

A felkutatása és azonosítása meglehetősen nehéz, jelenlétének első jelei a már említett csípések. Ha ezek minden reggelre vagy rendszeresen visszatérően jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki megállapítja a poloska-jelenlét tényét.

Védekezés és eltávolítás környezetvédő módszerekkel

Ha szembesülünk a ténnyel, hogy ágyi poloskával osztjuk meg az otthonunkat, akkor mielőbb szeretnénk megszabadulni tőlük. Sokan ódzkodnak attól, hogy azonnal szakemberhez forduljanak, és először megpróbálják házi szerekkel, otthoni módszerekkel kiirtani ezeket az élősködő rovarokat. Az otthoni praktikák ugyan nem mindig a leghatásosabbak ellenük, de környezetvédelmi szempontból mindenképpen jobbak, mint a szakemberek által alkalmazott vegyszeres megoldások. Ami nehezíti a dolgunkat, hogy az ágyi poloskák sok kiirtásukra alkalmazott szerrel szemben ellenállóak.

Az ágyi poloskák elleni leghatásosabb vegyszermentes vegyületet a citrom tartalmazza, ezt egyáltalán nem szeretik, de hatásos lehet a kókusz- és a szegfűszegolaj is. A nagyobb probléma a felderítésükkel lehet csak, ugyanis nappal alig-alig lehet a rejtekhelyüket megtalálni, mely lehet az ágymatrac éppúgy, mint az ágyhoz közeli falrepedés, padlórepedés. Nézzük át tehát nagyon figyelmesen ezeket a helyeket, különös tekintettel az ágyi poloskák ürülékére utaló jeleket térképezzük fel, akár egy nagyító segítségével is, és ezeket a házi szereket alkalmazzuk azokon a helyeken, ahol felfedeztük őket.

Számos más megoldást is találhatunk a védekezésre. Az egyik, ha az ágy lábát poloskacsapdával látjuk el, aminek elkészítési módja a következő: szükségünk lesz vízre, cukorra és élesztő, melyek keveréke szén-dioxidot fog termelni, ez pedig vonzza a poloskákat (az emberek szén-dioxidot bocsátanak ki és hőt termelnek), ez mellett egy olyan csapdáról is kell gondoskodnunk, mely rabul ejti őket, így nem tudnak kiszabadulni a fogságból. Ez bármi lehet, például egy peremes lapos edény, tálca, melynek a peremét beolajozzuk, közepére pedig betesszük a csalianyagot. A keletkező szén-dioxid a tálcára vonzza a rovarokat, ahol csapdába esnek. A csapda kihelyezésére minden esetben éjszaka kerüljön sor, mert csak ekkor tudjuk a poloskákat hatékony összefogdosni.

(x)


Hozzászólások

Üzenet