Ökotudatos lefolyótisztítás a konyhában - lehetséges?

Írta: zöld8 | 2016. szeptember 27. kedd, 20:17

Ökotudatos lefolyótisztítás a konyhában - lehetséges?A duguláselhárítást végző cégek tapasztalata szerint a háztartásban élők között kevés azoknak a száma, akik a lefolyó eldugulását a feleslegesen sok mosogatószernek tulajdonítaná. Tény pedig, hogy az esetek egy jelentős részében a dugulást nem a lefolyóba kerülő ételmaradékok okozzák, hanem a túl nagy mennyiségben használt vegyszerek.

Egyes esetekben hiába tehát a szűrők gondos alkalmazása, hiába a lefolyók átjárhatóságának folyamatos kontrollja, a kellemetlenségektől a mosogatószerek és más egyéb háztartási tisztítószerek használatának mérséklésével szabadulhatunk meg. Azt pedig már hangsúlyoznunk sem kell, hogy ökotudatos életvitel utóbbi figyelmen kívül hagyásával, a környezetre – és emberre is – veszélyes vegyi anyagok mindennapos túlzott használatával elképzelhetetlen.

Ha pedig a konyhában óvintézkedéseink ellenére mégis a mosogatótálcában álló vízzel találkozunk, a duguláselhárítást végző szakemberek felkeresése előtt érdemes a lent összefoglalt praktikák valamelyikével megpróbálni a dugulás megszüntetését.

Lefolyótisztítás vegyszerek nélkül

A konyhai mosogató eldugulása esetén persze az emberek többsége a legkézenfekvőbb megoldást választja: felkeresi a legközelebbi boltot és a polcról leveszi a legerősebbnek hitt lefolyótisztítót. Érdemes észben tartanunk, hogy a reklámokban bemutatott – valóságos „csodaszerként“ meghirdetett – vegyszerek általában nem képesek a nekik tulajdonított hatásfok produkálására, ráadásul a legtöbbjük nemcsak mérgező, de beszerzésük pénztárcánkat sem kíméli.

Az eldugult konyhai lefolyó kitisztítása otthoni körülmények között számos, szinte a legtöbb háztartásban megtalálható természetes anyag segítségével kivitelezhető. Alkalmazhatunk bóraxot, ecetet, citromsavat, citromlét, sütőport, szódabikarbónát, vagy éppen trisót. Ezeknek az anyagoknak a többsége akár már önmagában is alkalmas lehet lefolyótisztításra, ám egyiket-másikat keverve kiváló hatásfok idézhető elő.

Amennyiben eldugult mosogatónk lefolyója és szeretnénk saját kezűleg elhárítani a problémát, a szifon megbontása előtt érdemes a mosogató lefolyójába például első körben szódabikarbónát vagy sütőport önteni. Az erre zúdított bőséges ecet vagy citromsav előbi anyagokkal reakcióba lép, amelyet ha hagyunk egy egész éjszakán át hatni, másnap szerencsés esetben hátradőlhetünk. Persze csak azután, ha a lefolyó falára tapadt, immár feloldott szennyeződéseket forró víz pár percen keresztüli folyamatos folyatásával már végérvényesen eltávolítottuk.

Amennyiben a dugulás a fentiek ellenére is makacsul tartja magát, az otthoni mosogató lefolyótisztítás egy másik ismert manuális módszeréhez is nyúlhatunk: a szifon szétszereléséhez és kitisztításához. A modern konyhák szifonjai már kézzel is meglazíthatóak, tisztításuk nem igényel szakember segítségét, csupán egy pár gumikesztyűt.

Természetesen a falban futó csövek tisztítása otthoni körülmények között és laikus kézzel már egy kicsit nehezebb feladat. Megpróbálkozhatunk ugyan a mosogató csaptelepéhez erősített slagon keresztül nagynyomású víz csőbe vezetésével, vagy éppen kézi lefolyótisztító spirál alkalmazásával, de ha ekkora a probléma, átütő sikert valószínűleg mi magunk már nem tudunk elérni.

Lefolyócsövek ilyen mértékű dugulásakor általában már csupán a duguláselhárítás hivatott szakemberei által használt lefolyótisztító gépek és eszközök segíthetnek. Amennyiben a duguláselhárítás házilag nem bizonyul eredményesnek, mindenképp hívjunk szakembert. A falban lévő csövek felelőtlen szétszerelése akár az adott helyiség elárasztásához is vezethet.

(x)
kép: yourbestdigs via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet