Mi fán terem a tájépítészet - Logókirakó flashmob a Műjégen

Írta: zöld8 | 2012. március 30. péntek, 12:28

Mi fán terem a tájépítészet - Logókirakó flashmob a MűjégenA Magyar Tájépítészek Szövetsége április elsejére villámcsődületet szervez a Városligeti Műjégpályára. Az eseményről készülő kisfilmet a tájépítészet és az Év Tájépítésze-díj népszerűsítésére használja fel a szervezet.

A logókirakó villámcsődület az Év Tájépítésze-díj hivatalos logóját kívánja élő emberekből megformázni üzenetértékű módon, és az egyben a nyitánya a tájépítészeti programsorozatnak. A logó kirakását a Műjégen koreográfusok által betanított egyszerű mozgások előzik meg, amelyekről filmfelvétel készül. A villámcsődületre bárki eljöhet, aki feketébe öltözik, nem bánja, ha le kell feküdnie a műjég betonjára és nem sajnál másfél órát az idejéből, hogy egy hatalmas közösségi élmény részese, a logó élő alkotóeleme legyen.

A Tájépítészek Facebook-oldalán jelentkező szereplők a köztér közösségi használatára, a sokféle tereket használó ember eltérő karakterjegyeire, az érintettek eltérő igényeire (kutyások, babakocsisok, fogyatékkal élők, nyugdíjasok, utcai sportok művelői) is ráirányítják a figyelmet. A tájépítésznek ezekből az igényekből kell összegyúrnia egy működőképes közteret, amelyben otthonosan érezzük magunkat, élhetőnek tartjuk általa lakókörnyezetünket, közelebb érezzük magunkat a természethez.

A logó fa és kavics formákból kiinduló fekete-fehér forma, amely egyszerre utal a természeti és mesterséges elemekből építkező tájépítészet ember és természet között betöltött híd szerepére, az alkotás és a dizájn iránti elkötelezettségre, illetve a világot alkotó ellentétpárok jelenlétére.

Az Év tájépítésze-díj egy tavalyi alapítású szakmai díj, amely a legkiválóbb szakmagyakorlók elismerésére szolgál. A díjra bárki bárkit jelölhet, ám egy szakmai zsűri választja ki a jelöltekből a díjra leginkább érdemeseket. Első ízben a díjat 2012. április 26-án adják át a FUGA Budapesti Építészeti Központban ünnepélyes gálaműsor keretében.

Április 26-a Frederick Law Olmsted születésnapja, aki elsőként nevezte magát tájépítésznek. Ő tervezte meg többek között a New Yorki Central Parkot és ő határolta le a Yosemite Nemzeti Park területét az Egyesült Államokban. Születésnapját az IFLA a Tájépítészet Világnapjává kívánja nyilvánítani.

Miért éppen a Városliget?

A Városliget a világ első közpark céljára létesített zöldfelülete. Ilyen minőségében megelőzi a new yorki Central Parkot. Jövőre lesz 200 éve, hogy Nebbien Henrik Pest városától megkapta a megbízást, hogy ezen a területen a köz számára parkot létesítsen. A városligeti műjég ennek a parki együttesnek egy örvendetesen megújult eleme. Ugyanez a megújulás a Városliget egészére nem mondható el. A logókirakó villámcsődület a park mai állapotára is szeretné ráirányítani a figyelmet a maga szerény eszközeivel.

Bővebben a Tájépítészek Facebook-oldalán olvashattok a részletekről.

forrás: MTI, hg.hu


Hozzászólások

Üzenet