Jóval korábban virágzanak a növények a globális felmelegedés miatt

Írta: zöld8 | 2012. május 08. kedd, 07:00

Jóval korábban virágzanak a növények a globális felmelegedés miattMég gyorsabban virágzanak a növények a klímaváltozás hatására, mint azt a tudósok korábban jósolták, ráadásul a jelenségnek pusztító dominóhatása lehet az élelmi láncra és az ökoszisztémára - vélik amerikai kutatók.

A globális felmelegedés sok száz növény- és állatfajra is jelentős hatással van szerte a világon, megváltoztatja a táplálkozással, vándorlással és szaporodással összefüggő körülményeket.

A légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedése befolyásolja azt is, ahogyan a növények oxigént állítanak elő, az esőzések mintázatának megváltozása pedig hatással van viselkedésükre. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint annak megjósolása, hogy egyes fajok miként reagálnak az éghajlatváltozásra, az ökológia egyik legnagyobb kihívásának számít.

A brit Nature tudományos magazin online kiadásában közzétett tanulmányukban a klímaváltozás növényekre gyakorolt hatását elemezték, mert - mint hangsúlyozták - ez befolyásolja az egész élelmi láncot, a beporzást, sőt a vízellátást is.

Négy kontinens 1634 növényfajáról gyűjtöttek adatokat, amelyek korábbi vizsgálatok és kísérletek eredményeiből származtak. Mindezek alapján úgy találták, hogy egyes korábbi tanulmányok a virágzási sebességet 8,5-szer kisebbnek becsülték, míg a levelek növekedési sebességét négyszer lassabbnak.

Becslések szerint az átlaghőmérséklet világszerte 0,8 Celsius-fokkal emelkedett 1900 óta, 1979 óta pedig évtizedenként csaknem 0,2 Celsius-fokkal.

forrás: MTI, kép: YOMYOMF


Hozzászólások

Üzenet