A tengeri füvek felzabálják a szén-dioxidot

Írta: zöld8 | 2012. május 25. péntek, 07:00

A tengeri füvek felzabálják a szén-dioxidotA tengerparti sekélyvizek alját borító tengerifűmezők több szén-dioxid elnyelésére képesek, mint a szárazföldi erdőségek, vagyis ezeknek a vízinövényeknek fontos szerepük lehet a klímaváltozás ellen vívott harcban.

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredmények szerint annak ellenére, hogy a tengerifűmezők kevesebb mint a világ óceánjainak 0,2 százalékát foglalják el, mégis akár 83 ezer tonna szén-dioxid elnyelésére is képesek négyzetkilométerenként. Ez több mint kétszerese annak a 30 ezer tonna szén-dioxid per négyzetkilométeres értéknek, amit egy átlagos szárazföldi erdő produkál.

Bolygónk óceánjai rendkívül fontos szén-dioxid elnyelők: kivonják a légkörből az ember által okozott, vagy természetes forrásból származó üvegházhatású gáz jelentős részét. A tengerifűmezők a vízrengeteg éves szén-dioxid elnyelésének több mint 10 százalékáért felelnek - állapította meg a Floridai Nemzetközi Egyetem szakembereként dolgozó James Fourqurean által vezetett kutatócsoport.

„A tengerifüveknek meg van az az egyedülálló képességük, hogy folyamatosan tárolják a szén-dioxidot a gyökereikben és az élőhelyükként szolgáló part menti sekélyvizek talajában" - mutatott rá a szakember a közleményében. - Olyan területeket is találtunk, ahol bizonyos tengerifűmezők már évezredek óta őrizték a szén-dioxidot.”

A tengerifűmezők emellett átszűrik az üledéket mielőtt az az óceánba jutna, megvédik a partmenti területeket az áradásoktól és a viharoktól, valamint gazdag élőhelyként szolgálnak a halak, a rákfélék és egyéb kereskedelemi szempontból fontos tengeri fajok számára.

Ezek a víz alatti pázsitok azonban súlyosan károsodhatnak bizonyos emberi tevékenységektől, mint az olajszivárgás okozta szennyeződés, vagy a hajópropellerek és a teherhajók által végzett „tengeri szántás”, amely képes gyökerestül lekaszabolni az értékes mezőket.

A tanulmányban részt vevő spanyol, ausztrál, brit, dán, görög és virginiai kutatók egy része a Blue Carbon Initiative elnevezésű kezdeményezés aktív támogatója. A UNESCO, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Conservation International együttműködéséből megszületett globális projekt célja a klímaváltozás ütemének lassítása, a tengerparti ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása révén.

forrás: MTI, kép: valdosta.edu


Hozzászólások

Üzenet