Ki követ kit? - Kína megnyomja a zöld gombot

Írta: zöld8 | 2012. május 31. csütörtök, 19:53

Ki követ kit? - Kína megnyomja a zöld gombotKínában még mindig ötéves tervekben gondolkodnak. A jelenlegi ciklus végén az előirányzatok szerint komolyan szankcionálnák a szennyező iparágakat, és az ebből befolyó pénzeket a gazdaság zöldítésére költenék.

Nyolc fő intézkedéssel tenné zöldebbé a kínai gazdaságot az évtized közepéig a kínai vezetés - írja meg nem nevezett környezetvédelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

A cikk szerint a jelenlegi ötéves terv (2011-2015) végéig többek közt adót vetnének ki a súlyosan szennyező, illetve a túlzott erőforrásokat használó termelővállalatokra. A kizöldülést emellett szigorúbb légszennyezési határértékekkel, s a szennyezésért fizetendő díjak megemelésével is ösztönözné a vezetés. Egészen új kezdeményezésként a központ környezetvédelmi kötvényeket bocsátana ki, az azokból befolyt pénzt is a gazdaság zöldítésére fordítva.

A tervek közt szerepel a zöld adót fizető városok számának növelése is, illetve a környezetvédelmi díjak adóvá alakítása, s egy erőforrás-fogyasztási adó bevezetése is. Az energiatakarékos, környezetvédő vállalatokat ugyanakkor a másik oldalon adókedvezménnyel jutalmazná az állam - írja a Hszinhua. A vezetés ezen túl a bankokat zöld hitelek nyújtására, vagyis a zöld vállalatok számára kedvezményes hitel biztosítására ösztönzi, a szennyezők hitelezését ugyanakkor korlátoznák.

forrás: MTI, kép: usgreentechnology.com


Hozzászólások

Üzenet