Hamarosan elborítja a Földet a kéjgáz

Írta: zöld8 | 2012. július 24. kedd, 09:33

Hamarosan elborítja a Földet a kéjgázA kéjgázként ismert dinitrogén-oxid 300-szor jobban melegíti a Földet, mint a szén-dioxid. A legújabb kutatások szerint a közeljövőben nagyobb mennyiség szabadulhat fel belőle – mégpedig a homoktövisnek köszönhetően.

Kutatók szerint hamarosan nagyobb mennyiségű dinitrogén-oxid, vagyis kéjgáz kerülhet a Föld légkörébe. A kéjgáz az egyik legismertebb érzéstelenítő eszköz, azonban káros mellékhatása, hogy 300-szor jobban melegíti a bolygónkat, mint a szén-dioxid – írja az Index.

A kéjgázt narkotizáló tulajdonságát Sir Humphry Davy fedezte fel 1772-ben az önmagán végzett kísérletei során. Elmondása alapján a gáz többnyire erotikus képzetet idézett elő, csillapította a fájdalmat, és bár az ájuláshoz hasonló állapotba került, mégis mindent látott és hallott maga körül. Ezek alapján született a kéjgáz elnevezés. Később a gáz a sebészeti, fogászati gyakorlatban terjedt el.

A dinitrogén-oxid normál körülmények között elenyésző mennyiségben van jelen a légkörben, de a tudósok szerint ez hamarosan megváltozhat, akár már ebben a században is. Ez történt Európában 14 500 évvel ezelőtt is, közvetlenül az utolsó jégkorszak után.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet jelentése szerint a jégkorszak után kiolvadó növények a nitrogén felvétele közben, melléktermékként jelentős mennyiségű dinitrogén-oxidot juttattak a levegőbe. Az egyik ilyen növény a homoktövis volt, ami igen elterjedt volt az ősi Európában.

homoktövis/Hippophae rhamnoides

Kutatók szerint nehéz megmondani, milyen hatással lenne egy hasonló folyamat a Föld mai légkörére, de a sarki jégtakaró olvadása miatt az éghajlati körülmények egyre inkább kedveznek a homoktövishez hasonló növényeknek. Ez tehát komoly problémának bizonyulhat a 21. században, bár nem lehet tudni, pontosan hogyan hatna a globális felmelegedésre a természetben megtalálható kéjgáz szintjének emelkedése.

A homoktövis igénytelen, szárazság- és fagytűrő sarjtelepes terjedésű, tövises cserje, vagy kis fa, amelyet talajmegkötésre, vagy díszcserjének ültetnek. C-vitamin tartalma kiemelkedő (a citroménak tízszerese), ezért lekvár, szörp, de bor, ivólé, sőt olajtermék is készül belőle. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

forrás: Index, tizenhetmagazin.blog.hu, kép: zahradni-raj.eu


Hozzászólások

Üzenet