2015-től kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés

Írta: zöld8 | 2012. november 16. péntek, 12:47

2015-től kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés2015-ig kiépül a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés, amely során a szemétszállítók közvetlenül a házaktól viszik el a válogatott hulladékot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kötelező lesz a lakosság számára a szelektív hulladékgyűjtés.

A gyűjtési arányok növelése érdekében növekszik az állami szerepvállalás a szemétszállításban. Mint a Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) a Metropol megtudta: ez azt jelenti, hogy a jövőben is az önkormányzatok kötik meg a szerződést a szemétszállítókkal, de ezek közül a magántársaságok csak úgy maradhatnak fenn, ha megszerzik az úgynevezett közszolgáltatási engedélyt.

Az új hulladéktörvény kimondja azt is, hogy a számtalan díjszámítást egy központi ár váltja fel. Az országban jelenleg jelentős eltérések vannak a szemétdíjakban. Vannak szolgáltatók, melyek figyelembe veszik a hulladék mennyiségét is, de van, ahol csak egytényezős az árszabás, függetlenül a szemét mennyiségétől.

A VM közlése szerint a jövőben ezt egy központi árszabályozás váltja fel, de ennek mértékét a végrehajtási rendeletben határozzák majd meg. Emellett minden szolgáltatónak kötelező lesz a jövőben ingyenesen biztosítani kisebb méretű kukákat is a lakosság számára.

Az is biztosnak tűnik, hogy a jövőben megéri majd a háztartásoknak különválogatni a hulladékot. A szolgáltató ugyanis a megfelelően szelektált hulladékok bizonyos típusait jó áron értékesítheti, az így befolyó összeg pedig akár fedezheti is a szállítás költségét, amit így nem a lakosoknak kell megfizetniük. Erre persze csak ott lesz lehetőség, ahol a közelben működik valamilyen feldolgozó üzem, ahová gazdaságosan el tudja juttatni a szemetet a közszolgáltató.

Sértheti az egészséges környezethez való alapjogot Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szerint, ha bizonytalan a közszolgáltatás díjának megállapítása, illetve ha a szolgáltató nem tudja behajtani a díjtartozásokat. Nem dolgozták ki, hogy az önkormányzat vagy az állam álljon-e helyt a behajthatatlan díjakért.

forrás: Metropol


Hozzászólások

Üzenet