Aktív törésvonalat fedeztek fel egy japán atomerőmű alatt

Írta: zöld8 | 2012. december 13. csütörtök, 15:17

Aktív törésvonalat fedeztek fel egy japán atomerőmű alattAktív törésvonalat talált a curugai atomerőmű alatt a japán atomenergetikai hatóság, ezért várhatóan nem engedélyezi a létesítmény újraindítását. A japán kormány irányelvei tiltják, hogy aktív törésvonal felett épüljön atomerőmű a szigetországban.

A hatóság múlt hónapban végzett helyszíni felmérései szerint a törésvonal közvetlenül az erőmű kettes reaktora alatt helyezkedik el, ami jelentős kockázatot jelent egy földrengés esetén - tudósít az InfoRádió.

A Nihon Keidzai Simbun üzleti napilap keddi értesülései szerint emiatt vélhetően le kell majd bontani a tavaly márciusi fukusimai nukleáris baleset után leállított létesítményt.

A curugai erőművet üzemeltető Japan Atomic Power cég további méréseket készül végezni a területen, hogy megtámadja az atomenergetikai hatóság vizsgálatának eredményeit, ezen erőfeszítése ugyanakkor a lap szerint nagy valószínűséggel nem fog sikerrel járni.

A curugai erőmű elhelyezkedése Japánban

Az erőmű újraindításának esélyeit csökkenti az is, hogy az egyes reaktor idén volt 42 éves. Korábban a hatóság közölte, hogy nem engedélyezi 40 évesnél idősebb nukleáris létesítmények újraindítását.

A Nihon Keidzai Simbun úgy értesült, hogy a leszerelés az anyagi csőd szélére sodorhatja az üzemeltetőt, ezért a gazdasági, ipari és kereskedelmi minisztérium egyeztetésekbe kezdett a vállalat megmentéséről.

forrás: InfoRádió, kép: japc.co.jp


Hozzászólások

Üzenet