Nagy összegű támogatást kap az Interpol a vadvilág védelmére

Írta: zöld8 | 2013. január 17. csütörtök, 13:17

Nagy összegű támogatást kap az Interpol a vadvilág védelméreAz Európai Bizottság közel kétmillió euróval támogatja az Interpolt a vadon élő állat- és növényfajokat érintő bűncselekmények elleni harcban. Közös céljuk, hogy megvédjék a Föld vadon élő fajait azok illegális nemzetközi kereskedelmétől.

„A környezeti bűnözésnek kevés tanúja van, hatásai azonban globális szinten érzékelhetők, legnagyobb károsultjai pedig a fejlődő országok. A vadon élő fajok tiltott kereskedelme mára különösen aggasztó méreteket öltött: az elefántcsont és az orrszarvúagyar illegális kereskedelme tíz éve nem volt ilyen mértékű, és más veszélyeztetett fajok, például a tigris, illetve egyes trópusi fafajok esetében szintén hasonló a helyzet. Mindez komoly hatással van a biológiai sokféleség csökkenésére, ezért a most bejelentett anyagi támogatással célunk, hogy ezen aggasztó jelenség kezelése érdekében fokozzuk a jogszabályok érvényesítését és a nemzetközi együttműködést” - fogalmazott Janez Potočnik, európai környezetvédelmi biztos.

Az elkövetkező három évben folyósításra kerülő 1,73 millió euró a nemzetközi bűnüldöző szerv által létrehozott, a vadvilágot érintő bűncselekmények elleni küzdelemmel kapcsolatos projekthez kerül. A projekt az International Consortium on Combating Wildlife Crime (ICCWC - a vadvilágot érintő bűncselekmények ellen fellépő nemzetközi konzorcium) égisze alatt jött létre - írja a Zöldportál.

Az ICCWC-t 2010-ben alapították, és célja, hogy közös erőfeszítések révén összehangolt támogatást nyújtson a vadon élő állat- és növényfajok védelmével megbízott nemzeti bűnüldöző hatóságok, valamint szubregionális és regionális hálózatok számára, és így hozzájáruljon a biológiai sokféleség védelméhez és fenntartható használatához, valamint elősegítse a fejlődő országokban található természeti erőforrások hatékonyabb kezelését.

A vadvilágot érintő bűncselekmények elleni küzdelemmel kapcsolatos projekt célja a hosszú távú kapacitásépítés, a hírszerzési és egyéb információk nemzetközi szintű cseréjének fokozása, valamint - a vadon élő fajokért és az erdőkért felelős hatóságok támogatása révén - a jogérvényesítés koordinálása a származási, a tranzit- és a célországokban egyaránt. A projekt tágabb értelemben elősegíti a jobb kormányzást és hozzájárul a korrupció elleni harchoz is.

A főbb tevékenységek keretében felmérik a kapacitásokkal kapcsolatos igényeket, és ahol szükséges, ott technikai és pénzügyi támogatást biztosítanak; sor kerül kapacitásfejlesztési programok kidolgozására és megvalósítására, és ezen belül oktatóanyagok készülnek, képzéseket és műhelytalálkozókat szerveznek; valamint elhárító csoportok kerülnek bevetésre, amelyek feladata, hogy a fejlődő országokkal együttműködésben célzott jogérvényesítési intézkedéseket hajtsanak végre.

A vadvilágot érintő bűncselekmények elleni harc keretében az Európai Bizottság arról is döntött, hogy 2 millió euró összegű támogatás révén meghosszabbítja az elefántok Afrikában zajló illegális vadászatának ellenőrzésére és visszaszorítására létrehozott MIKE programot.

forrás: Zöldportál, kép: newswise.com


Hozzászólások

Üzenet