Viszlát szigetek! – Házhoz jön a szelektív hulladékgyűjtés

Írta: zöld8 | 2013. január 29. kedd, 21:12

Viszlát szigetek! – Házhoz jön a szelektív hulladékgyűjtésVárhatóan a következő években Magyarországon is kiépül és felváltja a mostani hulladékszigetes lerakást a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer - mondta el az InfoRádiónak Baka Éva, az Italos Karton Egyesülés vezetője.

Korábban mi is írtunk arról, hogy 2015-ig kiépül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amely során a szemétszállítók közvetlenül a házaktól viszik el a válogatott hulladékot. "Nem kötelező, hanem ajánlott lesz a szolgáltatóknak a házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtés" - mondta az Baka Éva, aki hozzátette: ettől azt remélik, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége megnő, a telepeken pedig csökkenni fog a szemét.

„Intenzív kommunikációs tevékenység mellett évi 2-3%-os növekedést értünk el az italos kartondobozok szelektív gyűjtésében, így a 9 évvel ez előtti 2%-ról 21%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven visszagyűjtött tejes és üdítős, többrétegű kartondobozok aránya” – mondta Baka Éva.

Szelektív hulladékgyűjtés - Kína

A tervek szerint lesz lerakási díja a szolgáltatásnak, ami valószínűleg valamennyivel megemeli majd a lakossági szemétdíj összegét. Így már mindenki rá lesz "kényszerítve", hogy szelektáljon, ami eddig önkéntes volt - magyarázta az Italos Karton Egyesülés vezetője.

A szolgáltatáshoz teljesen új szisztémájú szemétszállítás és -gyűjtés is társul: zsákokat, edényeket kapnak a lakosok. Előnye, hogy nem kell elvándorolni a hulladékgyűjtő szigetekhez - kivéve az üvegekkel. A papírt, műanyagot, italos dobozokat már otthon gyűjthetjük - emelte ki Baka Éva.

Az InfoRádió teljes interjúja meghallgatható ezen a linken.


Hozzászólások

Üzenet