Európai civilek a Közös Agrárpolitika zöld reformjáért

Írta: zöld8 | 2013. március 04. hétfő, 22:29

Európaszerte több mint 270 civil szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amelyet múlt hét csütörtökön kaptak meg az Európai Parlament tagjai. A levélben a civilek a Közös Agrárpolitika jelenlegi reformjával kapcsolatos aggodalmaiknak adnak hangot.

A március 13-án esedékes szavazásnak óriási jelentősége van, hiszen a Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Unió költségvetésének 40%-át adja. Amennyiben az AGRI Bizottság által jegyzett, jelenlegi javaslat kerül elfogadásra, a pénz nagy része továbbra is olyan támogatásokra fog elfolyni, amelyek nemcsak környezetünket károsítják, de ezrével szüntetnek meg munkahelyeket is.

Kevesebb forrás jut így az egészséges élelmiszerek termelésére, a fenntartható gazdálkodási módokra, valamint a fejlődő országokra és az állatjólétre is. Az Európai Parlament azonban még változtathat ezen.

A nyílt levél aláírói számtalan ágazatot képviselnek a gazdálkodóktól az állatjóléti, környezetvédelmi, egyházi, fejlesztési és egészségügyi szervezetekig és közműszolgáltatókig.

A szervezetek arra szólítják fel az EP képviselőket, hogy a köz érdekét tartsák szem előtt a KAP-ról szóló szavazáson. Az Európai Parlament már bizonyította, hogy képes jó döntéseket hozni, amelyek a környezet, a társadalom és a zöld gazdaság érdekeit szolgálják, legutóbb éppen a Közös Halászati Politika szabályozásával kapcsolatban.

A levél (angol nyelven) elolvasható, és az aláírók megtekinthetők ezen a linken.

forrás: MTI-OS


Hozzászólások

Üzenet