Szennyezésből zöldenergia – Kísérőgáz hasznosítás Túrkevén

Írta: zöld8 | 2013. április 12. péntek, 13:30

Szennyezésből zöldenergia – Kísérőgáz hasznosítás TúrkevénA túrkevei beruházás révén hasznosul a városi termálfürdő - jelenleg a levegőt szennyező - üvegházhatású metán kísérőgáza. A keletkező hőenergia a termálhővel együtt a gyógyfürdőt övező létesítmények fűtését és melegvíz-ellátását fogja biztosítani.

Földünk fenntarthatósága szempontjából közös cél az energiapazarlás felszámolása, és hazánk célja az energiaimport függőség csökkentése, hazai energiahordozók kiaknázása.

Túrkeve városának területén egy, a helyi gyógyfürdőt ellátó termálkút található. A hévízkutak közel 50%-a hoz a felszínre különböző összetételű és hozamú, metán tartalmú kísérőgázt. A túrkevei termálkútból is megfelelő technológia hiányában szennyezést okozó metán kísérőgáz került eddig a légkörbe.

A több mint 125 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként villamos áramot és hőenergiát állít elő a korábban nem hasznosított kísérőgázból, és ezáltal évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése. A „Termálkutak metán kísérőgázának hasznosítására tervezett projekt Túrkevén” című KEOP pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 61.154.750 forint támogatást kapott.

A projekt eredményeként a korábbi szennyező kísérőgáz a leválasztást követően  gázmotorok által hasznosul - a keletkező 413 MWh/év elektromos áram részben helyben kerül felhasználásra és a fennmaradó energiát értékesíti az Önkormányzati tulajdonú Gyógyfürdő Nonprofit Kft.

A gázmotorok üzemeltetésével 12 866 GJ/év hőenergia termelődik, mely egy része hő-távvezeték segítségével jut el a programba bevont építményekhez (fürdő melletti apartmanházak, ifjúsági szálláshely, kemping és időszakosan az úszómedence) fűtési és használati meleg-víz előállítására.

A projekt kivitelezése 2012. november 6-án kezdődött meg. A gépészeti rendszert kiszolgáló épület már szerkezetkész állapotban van, az egyedi gázmotorokat és vezérlésüket összeállították, azok szállítása folyamatban. Az apartman épületek és a kemping kiszolgáló helységeiben a belső gépészeti rendszer kialakításra került.

A programba bevont építményekhez a hő-távvezetékek fektetését végzi a kivitelező. A beruházás fizikai megvalósulása így elérte az 50 százalékos készültségi fokot és várhatóan 2013 július 31-től üzemszerűen működni fog a kísérőgáz hasznosítás.

kép: turkevetermal.hu


Hozzászólások

Üzenet