Génmódosított baktériumokkal készítettek bio-üzemanyagot

Írta: zöld8 | 2013. április 24. szerda, 07:00

Génmódosított baktériumokkal készítettek bio-üzemanyagotGenetikailag módosított baktériumokkal állítottak elő „biobenzint” tudósok. A fosszilis eredetű üzemanyaggal való kémiai azonosságnak köszönhetően a motorok átalakítása nélkül lehet majd használni. A módszer egyelőre csak kísérleti fázisban van.

Az eljárás keretében szabad zsírsavakból anyagcserével állítanak elő különféle szénhidrogéneket genetikailag módosított Escherichia-coli baktériumok.

A brit Exeter egyetem kutatói Thomas Howard vezetésével, a Shell Technology Centers kutatónak együttműködésével bélbaktériumok génjeit juttattak be különféle baktériumokba, majd azokat zsírsavakból álló táptalajon tenyésztették. A baktériumok a táptalajon a dízel üzemanyaggal vegyileg azonos különféle alkánokat (telített szénhidrogének) és alkéneket (telítetlen szénhidrogének) állítottak elő anyagcsere útján.

A jelenleg rendelkezésre álló bio üzemanyagokat előállításuk után valamilyen módon finomítani kell, mivel a forgalomban lévő motorokban közvetlenül nem használhatóak, legfeljebb csak hagyományos fosszilis üzemanyagokhoz kevert adalék formájában.

"Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy kereskedelmi tételben előállítható és a jelenleg alkalmazott motorokban közvetlenül használható bio-üzemanyagot állítsunk elő" - nyilatkozta John Love, az Exeter egyetem kutatója.

"Hatalmas előrelépés lenne a széndioxid kibocsátás 2050-ig 80 százalékos csökkentésére kitűzött cél elérésében, ha széndioxid-semleges módon kereskedelmi tételekben tudnánk hagyományos dízel üzemanyagot előállítani" - mutatott rá.

A világ növekvő energiaigényének függvényében rendkívül csábító kilátás olyan üzemanyagforrásra szert tenni, ami teljes mértékben független az olaj áringadozásától és az olajellátást bizonytalanná tévő politikai feszültségektől.

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet