Székelyföld Verespatakja - Rendszeresítik a tüntetéseket a favágóüzem ellen Erdélyben

Írta: zöld8 | 2013. május 10. péntek, 07:46

Rendszeresítik a tüntetéseket a favágóüzem ellen ErdélybenAz Erdélyi Magyar Néppárt rendszeresíteni kívánja a tiltakozó megmozdulásait a székelyföldi erdők védelmében, az osztrák Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fafeldolgozó üzeme ellen - nyilatkozta Nemes Előd, a kedd esti tiltakozások ötletgazdája.

Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke, a kedd esti tiltakozások ötletgazdája elmondta, kedd este 14 székelyföldi és egy partiumi településen összesen mintegy ezren tüntettek a székelyföldi erdők védelmében. A tüntetések helyszínein az EMNP-nek és a párt ifjúsági partnerszervezetének, a Mintának az aktivistái tízezer gyertyából rakták ki "A székelyföldi erdőkért" feliratot.

Valamennyi helyszínen felolvastak egy petíciót, amely az osztrák óriáscég székelyföldi megtelepedésének a veszélyeire figyelmeztet. A petíció szerint az évi 800 ezer köbméter farönk kitermelése, feldolgozása és fűrészáru formájában történő kivitele Székelyföld környezetét, vadon élő állatvilágát, országúti infrastruktúráját és a fafeldolgozásból élők megélhetését is veszélybe sodorja.

"Egy országos monopolhelyzetre pályázó, kíméletlen nyersanyag-kiaknázó óriáscégről van szó, amelynek nem számítanak a helyi közösségek hagyományai, jövője, törekvései" - áll a párt petíciójában.

Védjük meg természeti értékeinket, ne engedjük, hogy kevés ígéretért cserébe megfosszanak természeti erőforrásainktól, amelyeknek évszázadokig kellene még biztosítaniuk gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket" - fogalmaztak a dokumentum szövegezői.

A Hargita népe Hargita megyei napilap szerdai számában Székelyföld Verespatakja címen közölt összeállítást a tervezett rétyi beruházásról, és az ezzel szembeni tiltakozóakciókról. (Verespatak egy tervezett ciántechnológiás erdélyi aranybánya helyszíne).

A Hargita népe több - a beruházás elleni - online tiltakozási fórumról is beszámolt. A sepsiszentgyörgy.info portál petícióját több mint 800-an, egy egykor Erdélyben élt brit állampolgár által létrehozott Transylvanian Wildlife Project (TWP) online petícióját pedig mintegy 1600-an írták alá a causes.com és a thepetitionsite.com internetes oldalakon.

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet