Le Monde: Az árvíz fenyegeti a vörösiszap-tározót - Illetékesek: Kizárt dolog

Írta: zöld8 | 2013. június 09. vasárnap, 16:42

Le Monde: Az árvíz fenyegeti a vörösiszap-tározót - Illetékesek: Kizárt dologA Le Monde francia napilap a Greenpeacre hivatkozva azt írta, hogy az almásfüzítői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása. Az illetékes kizártnak és szakmailag érthetetlennek nevezte a lap feltételezését.

A Le Monde francia napilap egy Almásfüzitőn készült riportot közölt a hazai árvízzel kapcsolatban. A Félő, hogy az árvíz újabb vörösiszap-szennyezést okoz Magyarországon című cikkben a mértékadó francia liberális napilap azt írta, hogy a Greenpeace két éve próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az almásfüzitői tározóban nem dolgozzák fel a vörösiszapot, más, az ország különböző részeiből odaszállított mérgező hulladékokkal együtt.

A cikk szerint a Le Monde tudósítóját az árvízi helyzetre hivatkozva két civil ruhás rendőr nem engedte a helyszín közelébe, amit azzal indokoltak, hogy a "víz nyaldossa a tározót".

A lap azt írta: a környezetvédő szervezet szerint más ipari létesítményeket is veszélyeztet a jelenlegi árvíz. A Le Monde újságírója úgy látja, hogy a magyar médiában erről alig van szó. "A rádióállomások elsősorban a nehéz napok hőseivel foglalkoznak. Azokkal az önkéntesekkel, akik homokzsákokat cipelnek a házak elé és erősítik a gátakat ... És azzal a szolidaritással, amely az egész országban érződik. A lakosság mobilizálásán kívül, úgy tűnik nem akarnak általános nyugtalanságot kelteni" - hangsúlyozta a Le Monde. A lap szerint fővárosban a Duna egyszerre vált ki félelmet és ámulatot: a folyó "a turisták és a helyiek fényképezőgépeinek sztárja".

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese és az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője kizártnak és szakmailag érthetetlennek nevezte a Le Monde feltételezését. A vastag, kőszórással stabilizált földgát mögötti, mintegy 1 kilométer hosszú almásfüzítői tározórész évtizedek óta része az Almásfüzítő-Komárom árvízvédelmi vonalnak - mondta.

Hozzátette: aggodalomra semmi ok, ez a töltésszakasz éppen az előtte futó, 100 méter széles védőtöltés miatt a legstabilabb. A víz nem tudja kimosni a vörösiszapot.

A tározó tervezett rekultivációja megtörtént, egyes részeinek lefedése még tart. Azt mondta: a helyszínre azért nem juthatnak be illetéktelenek, mert zárt ipari területről van szó. Hangsúlyozta, hogy a mechanikai védelemmel ellátott gáttest állékonyságát évente többször vizsgálják.

Határozottan cáfolta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője is a Le Monde állítását. Kossa György dandártábornok kijelentette: a társhatóságok és a katasztrófavédelem folyamatos felügyelet alatt, az áradás miatt pedig még fokozottabb figyelem alatt tartja az ipari létesítményeket, és semmi olyan kockázat nincs, amely veszélyeztetné az üzemeket vagy a tározók gátrendszerét.

A dandártábornok, aki a dunai árvízi védekezés operatív törzsének parancsnoka is, azt mondta: az almásfüzitői vörösiszap-tározó gátfalai stabilak. Hozzátette: az építmény a vízszinthez viszonyítva 6-7 méterrel magasabb, a régi tározók pedig 2-3 méterrel magasabbra épültek.

Az országos iparbiztonsági főfelügyelő kijelentette: nincs semmilyen kockázat, amely vörösziszap-tározó gátrendszerét veszélyeztetné. Megjegyezte, a hét almásfüzitői felhagyott tározóból hat már teljesen, a hetedik pedig 80 százalékos szinten rekultivált.

Közlése szerint egyetlen dunai kikötőben, egy gázlefejtő állomásnál történt védelmi intézkedés, úgy, hogy kiürítették a létesítményt, de azt minden tavasszal és ősszel, egy lehetséges árvízveszély esetén megteszik.

forrás: MTI, kép: H. Szabó Sándor / ORFK Légi felvétel


Hozzászólások

Üzenet