Svájci segítséggel korszerűsíti a VM a légszennyezettségi mérőhálózatot

Írta: zöld8 | 2013. augusztus 06. kedd, 10:21

A légszennyezettségi mérőhálózat fejlesztésével eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét tudják ellenőrizni. Svájci hozzájárulással összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol a VM.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) svájci hozzájárulással támogatott, közel 1,4 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a levegőminőség mérésére szolgáló eszközök korszerűsítése érdekében.

A projekt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) mennyiségi és minőségi továbbfejlesztését, és a laboratóriumi háttér fejlesztését szolgálja. Konkrét célja az automata on-line mérőállomással nem ellenőrzött városok és kistérségek levegőminőségének ellenőrzése, valamint a manuális mintavételen alapuló toxikus fém és karcinogén poliaromás-szénhidrogén (PAH) vegyületek vizsgálatának elvégzésére a helyszíni mintavételen alapuló, regionális laboratóriumban végzendő elemzés feltételeinek megteremtése.

A projekt megvalósítása során 144 korszerű mintavevő készülék, 31 laboratóriumi mérőeszköz, valamint változó helyszíneken megvalósuló mérési programok lebonyolításához 2 darab mobil mérőállomás beszerzésére kerül sor.

Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megkezdődött a július 23-án megjelent ajánlati felhívással. Pályázni, ajánlatot benyújtani szeptember 13-ig lehet.

A lakosság minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egy új honlapot is indított svajcalevegoert.hu címen. Itt részletes leírás található a projektről, valamint hasznos információkat olvashatnak Magyarország légszennyezettségi állapotáról, a levegő minőségének jelenlegi vizsgálatáról.


Hozzászólások

Üzenet