Újra fojtó, sűrű szmog nehezíti Peking lakóinak életét

Írta: zöld8 | 2013. szeptember 29. vasárnap, 22:36

Újra fojtó, sűrű szmog nehezíti Peking lakóinak életétSűrű szmog borította be ismét Pekinget és környékét. A város 35 mérőállomásának 70 százaléka a legmagasabb szennyezettséget mérte. Egy, a szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

A fővárosi megfigyelő központ adatai szerint a 2,5 mikron átmérőjű, vagy annál kisebb porszemcsék (PM2,5) mértéke egy köbméter levegőben meghaladta a 200 mikrogrammot, ami a “nagyon egészségtelen” kategóriának felel meg. Az illetékesek arra kérték a lakosságot, hogy ne üljenek autóba.

E parányi szemcsék azért veszélyesek, mert egyáltalán nem, vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből, és hosszú távon szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségeket, tüdőrákot okoznak.

A szakemberek szerint a fővárosi levegőszennyezettségért meghatározóan, míg mások szerint több mint egyötöd részben a hatalmasra duzzadt autópark a felelős; augusztus végén 5 millió 370 ezer gépkocsi volt a pekingi utakon.

A fővárosi önkormányzat a helyzet kezelésére cselekvési programot dolgozott ki, amelynek célja, hogy 2017-ig a PM2,5 koncentrációját 60 mikrogrammra szorítsák le köbméterenként. Ennek érdekében a következő három évben 6 millió alatt tartanák az autók számát, továbbá 1200 vállalatot bezárnak vagy korszerűsítenek. Az idei év első felében a PM2,5 értéke átlagosan 115 mikrogramm volt.

A levegőszennyezés kérdése immár megkerülhetetlenül napirenden van Kínában és különösen az északi országrészben, így Pekingben. Az év elején hetekig folyt róla vita, mert a levegő minőségi mutatója többszörösen meghaladta a kritikus szintet, és volt olyan nap, amikor az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak mondott határérték 30-szorosát mutatta.

Környezetvédelmi riadót hirdettek, az időseknek, betegeknek és gyerekeknek egyáltalán nem volt tanácsos kimerészkedniük. Egy kínai üzletember közben azzal próbálta felhívni a figyelmet a levegő tarthatatlan minőségére, hogy dobozos levegő árusításába kezdett.

Egy júliusban nyilvánosságot kapott, nemzetközi kutatócsoport által készített tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. A kínai Hszinmin magazinban közölt felmérés szerint egy, a szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

A szakemberek megállapították azt is, hogy 2010-ben 1,2 millió korai halálozás oka volt a rossz levegő, és becslések szerint az elmúlt 20 évben folyamatosan nőtt, az elmúlt öt évben pedig csaknem 40 százalékkal emelkedett az asztmás jellegű megbetegedések száma is.

A kínai központi kormány a közvéleményt intenzíven foglalkoztató kérdésben lépésekre kényszerült, és tíz új szigorító intézkedést hozott a levegőszennyezés korlátozására, továbbá sokmilliárdos költségvetést rendelt hozzájuk. Ezzel egy időben a bíróságokat a felelősök szigorú megbüntetésére hívták fel, és lehetővé tették számukra a környezetet érintő legsúlyosabb ügyekben a halálbüntetés kiszabását.

forrás: MTI/Trebitsch Péter, kép: Reuters


Hozzászólások

Üzenet