Verespatak - Elutasította a különbizottság a beruházást elősegítő törvénytervezetet

Írta: zöld8 | 2013. november 11. hétfő, 20:35

Elutasította a román parlament verespataki különbizottsága azt a törvénytervezetet, amely elősegítette volna az aranybánya-beruházást. A végleges döntést a román parlamentnek kell meghoznia, de várhatóan a törvényhozói testület egésze is leszavazza majd.

A tervezet elutasítása mellett 17-en szavaztak, ketten tartózkodtak. A voksolásra azután került sor, hogy hétfőn délelőtt a román kormánykoalíciós pártok megállapodtak, leszavazzák az úgynevezett Verespatak-tervezetet. A kormánykoalíció pártjai közül korábban a liberálisok ellenezték, a szociáldemokratákkal támogatták a javaslatot.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség vezetői abban állapodtak meg, hogy a bányatörvényt módosítják, és abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit, amelyeknek a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation-nak is eleget kell tennie ahhoz, hogy megkaphassa a kitermelési engedélyt.

A most elutasított tervezetről a végleges döntést a román parlamentnek kell meghoznia, hiszen azt már nem vonhatják vissza a törvényhozás napirendjéről, de figyelembe véve a kormánykoalícióban született egyezséget, várhatóan a törvényhozói testület egésze is leszavazza majd.

A különbizottság egy jelentést fogadott el, amely elutasítja a román kormány által augusztus végén beterjesztetett tervezetet, ami heves utcai tüntetéseket váltott ki Romániában.

A Hotnews című román portál által ismertetett parlamenti bizottsági jelentés szerint a testület egyebek között azt javasolta, hogy a törvényhozó módosítsa a jelenlegi bányászati kerettörvényt, hiszen az a jelenlegi formájában hiányos, és nem veszi figyelembe az olyan nagy horderejű beruházásokat, mint a verespataki.

A különbizottság a többségi magántulajdonos és a kisebbségi román állami tulajdonos közötti korrekt partneri viszony kialakítását is szükségesnek tartja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben a verespataki beruházás-tervezet kapcsán "törvénytelenségeket" követhettek el. Ezért a jelentést megküldik valamennyi illetékes hatóságnak, hogy "teljes mértékben biztosítsák a beruházás törvényességét, és kivizsgálják ezeket az esetleges törvénytelenségeket".

A különbizottság a kitermelési engedély és egyéb titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozását is szorgalmazza - derül ki a Hotnews által bemutatott jelentéstervezetből.

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet