Ismeretlen baktériumfajt azonosítottak két űrhajó-szerelőcsarnokban

Írta: zöld8 | 2013. december 03. kedd, 21:20

Ismeretlen baktériumfajt azonosítottak két űrhajó-szerelőcsarnokbanIsmeretlen baktériumfajt azonosítottak német és amerikai kutatók az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) egy-egy, egymástól négyezer kilométerre fekvő nagytisztaságú szerelőcsarnokában.

Ezekben a nagytisztaságú csarnokokban szerelik össze az űrhajókat és az űrszondákat, hogy a műveleti területen a szennyeződés minden formáját megelőzzék, hiszen ezek zavart okozhatnának a Földön kívüli élet utáni kutatás során.

A nagytisztaságú csarnokokat rendszeresen különleges vegyszerekkel takarítják és túlnyomás alatt tartják. Az idegen testek elleni harcban ultraibolya fényt és hőt is bevetnek, az ott dolgozók pedig speciális védőruhát viselnek.

Ennek ellenére a Regensburgi Egyetemen német és amerikai kutatók most két egymástól mintegy négyezer kilométerre fekvő helyen is kimutatták a bogyó alakú Tersicoccus phoenicist: a floridai Kennedy Űrközpont és az ESA francia-guyanai űrközpontjának egy-egy szerelőcsarnokában.

Mikrobák minden biztonsági óvintézkedés ellenére újra és újra felbukkannak a nagytisztaságú helyiségekben. Olyan baktériummal azonban még nem találkoztak a kutatók, amely egyszerre két egymástól ennyire távol eső helyen megjelent volna.

A mindössze egy mikrométer (a milliméter ezredrésze) nagyságú mikroba ezek szerint jól alkalmazkodik a nagytisztaságú helyiségekben uralkodó szélsőséges körülményekhez: a szárazsághoz, a táplálékhiányhoz és a speciális fertőtlenítő szerekhez.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy az új baktérium csak nagytisztaságú helyiségekben fordul elő, vagy máshol is, csak eddig nem fedezték még fel.

A mikrobát leíró tanulmány az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szaklap új számában jelent meg.

forrás: MTI, kép: The Fly


Hozzászólások

Üzenet