A román parlament előtt bányásztak a Greenpeace-esek

Írta: zöld8 | 2013. december 09. hétfő, 19:49

A román parlament előtt bányásztak a Greenpeace-esekMintegy 40 Greenpeace-aktivista - közöttük számos magyar is - hatolt be csákányokkal felszerelkezve a román parlament előtti gyepes részre, és azt bányaterületté nyilvánította, majd ásni kezdett. Mindezt a verespataki aranybánya-beruházás ellen.

Az aktivisták - akik között magyarok is voltak - a román bányatörvény módosítása, valamint a verespataki bányaberuházást elősegítő jogszabálytervezet ellen is tiltakoztak, amelyek jelenleg a román parlament asztalán vannak.

Az összesen tíz országból összegyűlt tüntetők "bányaterületté nyilvánították" a parlament előtti füves részt, és elkezdtek árkot ásni. A csendőrség rövid idő után elvezette őket, a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást. A Greenpeace Magyarország tájékoztatása szerint elvitték az Origo operatőrét és hat magyar Greenpeace-aktivistát is.

A tüntetők molinókat feszítettek ki, egyebek között "Szavazzatok a cián ellen!" felirattal. A Greenpeace közleményéből kiderült, hogy az üzenet a honatyáknak szólt, akiknek mindkét jogszabály-tervezetről még szavazniuk kell.

A román parlament előtt bányásztak a Greenpeace-esek

A verespataki bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet novemberben a szenátus leszavazta, de a végleges elutasításig még a képviselőháznak is voksolnia kell. A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői korábban a törvénytervezet elutasításáról állapodtak meg.

A zöldek egy másik, a 2003/85-ös bányatörvény módosítására irányuló módosító indítvány miatt is aggódnak. Ez szerintük olyan szövegrészeket emelne be a bányatörvénybe, amelyek a verespataki tervezetben is szerepeltek.

Alexandru Riza, a Greenpeace Románia képviselője szerint ezek a tervezetek lehetővé teszik, hogy bármilyen ásványkincset bárhol kitermeljenek, mindehhez annyi szükséges, hogy közhasznúvá vagy nemzeti érdekű projektté nyilvánítsanak egy beruházást. Riza szerint ez ugyanolyan képtelenség, mint ha egy intézmény előtt aranyat keresnének - magyarázta a mai tiltakozó akciójuk üzenetét.

forrás: MTI, kép: Greenpeace.Ro FB


Hozzászólások

Üzenet