Üvegházhatás – Van, ami 7100-szor rosszabb a szén-dioxidnál!

Írta: zöld8 | 2013. december 19. csütörtök, 12:21

Üvegházhatás – Van, ami 7100-szor rosszabb a szén-dioxidnál!Kanadai kutatók nemrég felfedeztek egy újfajta, üvegházhatásért felelős gázt, amely száz éves periódusra levetítve 7100-szor erőteljesebb a szén-dioxidnál. Az anyag bizonyíthatóan emberalkotta, és csak a XX. század közepe óta létezik.

A perflour-tributilamin (PFTBA) nemcsak azért veszélyes gáz, mert erősebben befolyásolja a globális felmelegedést, mint a CO2, hanem azért is, mert nincs olyan természetes közeg, amely képes lenne megkötni – írja a The Guardian. Ennek köszönhetően a bekerülése után, kb. 500 évig jelen marad a légkörben. Ez idő alatt végig képes arra, hogy hatással legyen az éghajlatra.

A PFTBA-t az elektronikai iparban kezdték el használni, olyan eszközök előállítására, mint a tranzisztorok vagy a kondenzátorok. Azt jelenleg homály fedi, hogy manapság mennyire elterjedt ennek a gáznak az alkalmazása. A kutatók nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű információval ezzel kapcsolatban.

A gáz csak alacsony koncentrációban található meg a levegőben, így jelenleg még nem kell aggódnunk miatta. Ám a tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a PFTBA-n kívül, több olyan gáz is van, amelyeknek hasonlóan erőteljes szerepe lehet a globális felmelegedésben. Szerencsére egyik anyagnak az előfordulása sem gyakori még a légkörben.

A kutatók figyelmeztetnek arra is, hogy a PFTBA is azon gázok közé tartozik, amelyeket úgy kezdtek el használni, hogy nem tudták, hogy annak milyen hatása van az éghajlatra. Ennek köszönhetően nincs még semmilyen rendszer, amely szabályozhatná ezen anyagok alkalmazását.

Az, hogy most még alacsony az előfordulásuk a légkört alkotó gázok között, még nem jelenti azt, hogy ez így is marad. A kutatók eredményeit figyelmeztetésnek is tekinthetjük arra, hogy talán ideje lenne fellépni annak érdekében, hogy végre szabályozás alá kerüljön a mesterséges, ipari gázok használata, mielőtt megsokszorozódna a jelenlétük a levegőben.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: johnb/Derbys/UK. via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet