Az Európai Parlament nemet mondott a GMO kukoricára

Írta: zöld8 | 2014. január 16. csütörtök, 17:28

Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricáraA Európai Parlament nemet mondott a Pioneer cég által kifejlesztett 1507-es nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyére, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság ez irányú javaslatát.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) a mai döntés alapján arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen.

A természetvédő szervezet közleménye emlékeztet: az Európai Parlament csütörtöki határozatában megállapítja, hogy az Európai Bizottság a 1507-es kukorica engedélyezését a tagállamok miniszterei - az Európai Tanács - elé beterjesztő javaslatával túllépte hatáskörét.

Ezért arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. Ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy ne tegyen javaslatot további génmódosított növények engedélyezésére mindaddig, amíg a hatásvizsgálat módszereit jelentősen nem javítják. A tagállamok állandó brüsszeli képviseletének (Coreper) pénteki ülésén is várhatóan szerepel a 1507-es génmódosított kukorica engedélyezésének kérdése.

Az Európai Parlament csütörtöki határozata döntő jelentőségű lehet a génmódosított növények európai engedélyezésének történetében.

forrás: MTI, kép: FCK MONSANTO via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet