Magyar fát választottak az Év Fájának

Írta: zöld8 | 2012. március 02. péntek, 22:37

Az Év Fája - felsőmocsoládi öreg hársKét éve rendezik meg az Év Fája versenyt, amelyet idén a felsőmocsoládi Öreg Hársfa nyert meg, több mint tizenegyezer szavazattal. A 400 éves somogyi fa a romániai Köpeci Szilfát, és a bolgár Kívánságfát is maga mögött hagyta.

A Cseh Környezetvédelmi Alap támogatásával megrendezett verseny fő célja a közfigyelem ráirányítása a fák fontosságára, és a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség csökkenése. A verseny európai fordulójába az a fa jut tovább, amely a hazai megmérettetéseken a legtöbb szavazatot kapja.

Idén immár hét ország fái vettek részt a döntőben, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából. Az online közönségszavazáson a legtöbb szavazó a négyszáz éves felsőmocsoládi öreg hársfát támogatta.

A verseny honlapján a nevezett fák fényképein kívül a történetükkel is megismerkedhetünk. A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt.

Az év fája 2012 - felsőmocsoládi Öreg Hárs

A verseny végeredménye:

Az Öreg hársfa (Magyarország, Felsőmocsolád) - 11 158 szavazat
A köpeci szilfa (Románia, Köpec) - 9812 szavazat
A Kívánságfa (Bulgária, Ruse) - 6071 szavazat
Lipany hársfája (Szlovákia, Héthárs) - 5591 szavazat
Deblin tölgyfája, a Grot (Lengyelország, Lublin vajdaság) - 3685 szavazat
Skalickai fasor (Csehország, Olomouc) - 2976 szavazat
Pisztáciafa Ghisonacciában (Franciaország, Felső-Korzika) - 2056 szavazat

Tetszett a cikk? Érdekel a környezettudatosság és a zöld hírek? Látogass meg minket a Facebookon is!

forrás: Ökotárs, fotó: Sélley Miklós


Hozzászólások

Üzenet